Бивш сирийски дипломат е убеден, че президентът Башар Асад може да използва химическо оръжие срещу опозицията. Науаф Фарес, който заемаше поста посланик в Ирак, твърди, че подобни оръжия най-вероятно вече са били употребявани.

Уверен съм, че ако режимът на Асад бъде атакуван от народа, той ще използва химическо оръжие, подчерта Фарес, цитиран от БиБиСи.  По думите му бомбените нападения из Сирия са по нареждане на Асад с помощта на Ал-Кайда.

Според  Фарас някои от бойците в терористичната групировка, предимно сунитите, са готови да подкрепят режима на Асад. Има достатъчно доказателства в историята, че когато враговете имат общ интерес, действат заедно, коментира той. Фарас добави, че от една страна Ал-Кайда търси ново място, в които да разгърне мрежата си, а от друга - режимът способи, чрез които да тероризира сирийския народ.

Запасът на Сирия от химически оръжия все повече притеснява съседните й страни, както и западните правителства. Преди дни САЩ обявиха, че сирийските официални лица ще бъдат "подведени под отговорност" , ако се провалят в опитите си да задържат контрола над тях.

Междувременно се появи информация, че въстаническата Свободна сирийска армия  започва голямо настъпление срещу правителствените войски. Операцията носи името "Вулканът на Дамаск и сирийските земетресения".