Ако шофьорът на камиона, който уби 84 души в Ница, е ислямистки екстремист, той трябва да се е радикализирал много бързо. Това обяви френският вътрешен министър Бернар Казньов, цитиран от Асошиейтед прес.

Пред журналисти в Елисейския дворец в Париж Казньов коментира, че случаят демонстрира изключителната трудност на борбата срещу тероризма. Вътрешният министър на Франция направи коментара си, след като „Ислямска държава” обяви, че нападателят е един от нейните войници. Казньов повтори, че Франция няма доказателства за това от неговото криминално досие или разузнавателна информация.

„Ислямска държава” пое отговорност за терора в Ница

„Ислямска държава” пое отговорност за терора в Ница

Петима души са арестувани

Припомняме, че 31-годишният французин от тунизийски произход прегази с камиона си тълпа, събрала се да наблюдава зарята за националния празник на Франция.

Изглежда се е радикализирал много бързо – във всички случаи това са данните, дошли от показанията на хората около него”, допълни Бернар Казньов.

Френското правителство беше критикувано заради слабите мерки за сигурност по време на шоуто за празника. Казньов обаче твърди, че в региона мерките за сигурност са били високи, включително по време на филмовия фестивал в Кан и Карнавала в Ница.

Нападателят е лекуван заради психологически проблеми няколко години преди да напусне Тунис и да отиде във Франция през 2005 г., информира сестра му, цитирана от "Ройтерс".