Австралия също се присъединява към множеството държави, които вчера обявиха, че експулсират руски дипломати в отговор на нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал в английския град Солсбъри, за което Великобритания обвини Русия.

Агресията на Русия е заплаха за Запада, предупреди Тереза Мей

Агресията на Русия е заплаха за Запада, предупреди Тереза Мей

Най-голямото колективно експулсиране на руски разузнавачи в историята

Това обяви австралийският премиер Малкълм Търнбул, цитиран от БиБиси и "Ройтерс", като уточни, че ще бъдат експулсирани двама руски дипломати, които са били в действителност служители на разузнаването. 

"Наглата атака в Солсбъри беше нападение срещу всички нас", подчерта Търнбул, като допълни: "Ние се противопоставяме решително на това беззаконие, това безразсъдство на Русия."

Австралийският външен министър Джули Бишъп пък изтъкна, че други действия, като например Австралия да бойкотира Световното първенство по футбол в Русия през лятото, също могат да бъдат предприети заради отравянето на Скрипал. 

Повече от 100 руски дипломати от над 20 страни бяха експулсирани в координиран отговор от САЩ, Канада и страни от Европа вчера. Русия се зарече да отвърне на "провокативния жест".

САЩ гонят 60 дипломати на Русия

САЩ гонят 60 дипломати на Русия

Затварят руското консулство в Сиатъл

От своя страна ирландският външен министър Саймън Ковини каза снощи, че страната му ще предприеме действия срещу Русия заради нападението срещу Скрипал. Решението е взето, но то ще бъде съобщено днес, каза Ковини и добави, че Ирландия ще демонстрира солидарност с най-близкия си съсед - Великобритания.

Русия се закани да отговори на „мръсната и подла” игра на Запада

Русия се закани да отговори на „мръсната и подла” игра на Запада

Русия трябва да отговори пропорционално