България е гласувала против САЩ за резолюцията, с която се осъжда решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, съобщи OFFNews, цитирайки МВнР.

Резолюцията, предложена от Йемен, бе подкрепена от 128 държави. Документът е от името на арабските страни.
Девет държави гласуваха "против": Гватемала, Хондурас, Израел, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Палау, Того и САЩ. 35 се въздържаха.

България е сред страните, подкрепили текста. От МВнР подчертаха, че "Република България гласува заедно с мнозинството от държавите членки на ЕС (22 държави) в подкрепа на резолюцията".

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел
Обновена

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

В Газа палят американски знамена

"Нашата страна нееднократно е заявявала своята позиция по решаването на Близкоизточния конфликт и тя остава непроменена. България винаги е подкрепяла Близкоизточния мирен процес", гласи отговорът на външното ни министерство към изданието.

Позицията на страната ни е, че единственият начин за намиране на трайно и справедливо решение на израелско-палестинския конфликт е посредством преговори между израелската и палестинска страна, които да доведат до създаването на функционираща, демократична и правова палестинска държава, съжителстваща в условия на мир и сигурност с Държавата Израел.

Решението на основата на две държави е единственият път за постигане на траен мир и сигурност между Израел и палестинците. Споделяме ангажимента на ЕС за постигане на такова решение, потвърден и от Европейския съвет на 14 декември т.г., се казва в позицията от българското външно министерство

"Йерусалим има специално значение и е свещен град за различни вероизповедания и статутът му следва да бъде определен в рамките на израелско-палестинските преговори за мир. В качеството си на страна-членка и предстоящ Председател на Съвета на ЕС България ще остане ангажирана с регионалните и международните партньори, в това число с "Квартета" за Близкия изток, в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта.", гласи становището на нашето министерство.

Ден преди гласуването американският президент заплаши да спре от петък финансовата помощ за страните, които гласуват в ООН в подкрепа на проекторезолюцията срещу решението му да признае Йерусалим за столица на Израел.

От българското дипломатическо ведомство не очакват становището на България по тази резолюция да се отрази на българо-американските и българо-израелските отношения.