Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху остро разкритикува планираното гласуване в Общото събрание на ООН, което цели да отхвърли признаването на Йерусалим за столица на Израел от страна на американския президент Доналд Тръмп, съобщават израелските медии.

Той нарече ООН "къща от лъжи". 

"Държавата Израел категорично отхвърля това гласуване", отсече Нетаняху и допълни: "Йерусалим е наша столица, ние ще продължим да строим там и други посолства ще се преместят в Йерусалим."

Говорейки в болница в град Ашдод, Нетаняху заяви, че "Йерусалим е столица на Израел, независимо дали ООН признава това или не. Отне 70 години на САЩ, за да признаят официално това, и ще отнеме години на ООН да стори същото".

Нетаняху отбеляза, че различни страни по света променят отношението си към Израел "и това в края на краищата ще проникне в стените на тази къща от лъжи и истината ще възтържествува".

Тръмп заплаши да спре парите за страните членки на ООН заради Йерусалим

Тръмп заплаши да спре парите за страните членки на ООН заради Йерусалим

Нека гласуват против нас. Ние ще спестим много. Не ни е грижа

Вчера американският президент Доналд Тръмп заплаши да спре финансовата подкрепа за страните, които ще гласуват по-късно днес за резолюцията, отхвърляща признаването от страна на Тръмп на Йерусалим за столица на Израел.

Тръмп също така изрази подкрепа за писмото, изпратено от посланика на САЩ в ООН Ники Хейли, в което тя предупреди страните членки да не подкрепят резолюцията, гласуването на която е насрочено за 17 часа българско време. Турция и Йемен свикаха заседанието на Общото събрание, след като проекторезолюция на Египет срещу признаването на Иерусалим в Съвета за сигурност беше блокирана от САЩ, които наложиха вето. Всички останали 14 страни гласуваха "за" резолюцията на Египет.

САЩ плашат страните в ООН: Тръмп ще наблюдава кой гласува против САЩ

САЩ плашат страните в ООН: Тръмп ще наблюдава кой гласува против САЩ

Ники Хейли е изпратила заплашително писмо до всички страни членки на ООН