Главният изпълнителен директор на австрийската банка Hypo Landesbank Voralberg е решил да подаде оставка, след като банката беше спомената в изтеклите документи по аферата Panama Papers („Документите от Панама”), съобщават местни медии.

Припомняме, скандалът е свързан с укриването на милиони и милиарди долари чрез офшорки от едни от най-влиятелните хора в света.

"Медийното осъждане без достатъчно основания на Hypo Voralberg и моя милост през последните дни беше от решаващо значение за мен при вземането на това решение”, коментира 51-годишният банков шеф Михаел Грахамер, цитиран от „Дер Щандарт”.  

Грахамер добавил, че бил напълно сигурен, че банката не била нарушила никакви закони.  

Hypo Landesbank Voralberg беше посочена в изтеклите документи, свързани с панамската адвокатска кантора „Мосак Фонсека”, която е помагала на богати, известни и скандални личности да укриват данъци, да заобикалят санкции или да перат пари.

Австрийският регулатор на финансовия пазар в сряда започна разследване на банкови сметки на Hypo Landesbank Voralberg, както и в банката Raiffeisen Bank International.  

Hypo Vorarlberg, чиято мажоритарна собственост се държи от федералната австрийска провинция Форарлберг, вече е била обект на разследване от финансовия регулатор през 2012 г., свързано с фирма, регистрирана на Вирджинските острови от Генадий Тимченко, руски олигарх, приближен на Путин и обект на санкции от страна на САЩ.

Финансовият регулатор алармира властите за възможно пране на пари, но от прокуратурата прекратиха разследването през 2013 г. заради липса на доказателства. Грахамер заяви в сряда, че банката вече нямала бизнес отношения с Тимченко.