Министърът на енергетиката, околната среда и устойчивото развитие на Белгия Мари-Кристин Маргем отхвърли възможността за предоставяне на убежище на бившия президент на Каталуния Карлес Пучдемон, тъй като няма заплаха за живота му или основание да му предоставя закрила.

Тя добави, че въпросът с предоставяне на убежище на бившия каталунски лидер ще бъде разгледан в съда, ако бъде подадена подобна молба от Пучдемон.

Арестувани са членове на каталунското правителство

Арестувани са членове на каталунското правителство

Днес по-рано те се явиха пред съда

Министър Маргем подчерта, че белгийското правителство "в никакъв случай не трябва да се намесва в работите на суверенна страна, която функционира на демократична основа".

Вчера Карлес Пучдемон не се яви пред Върховния съд на Испания, за да отговори на въпросите на прокурорите, които образуваха наказателно производство срещу него за бунт, противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства. По-късно във вчерашния ден испанската прокуратура поиска европейска заповед за арестуването му. Според някои испански медии испански съдия е издал европейска заповед за арест, но според други информации това не е така.

Белгийският адвокат на Пучдемон заяви, че бившият президент на Каталуния ще се бори срещу екстрадиция, без да се стреми към политическо убежище.

"Ройтерс" от своя страна информира, че белгийският министър за убежището и миграцията Тео Франкен не изключва предоставянето на убежище на Пучдемон. Той обясни, че въпросът е "до каква степен съдебният процес ще бъде справедлив".

Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон
Обновена

Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон

Последно той се намираше в Брюксел