Испанската прокуратура поиска, а испански съдия издаде европейска заповед за арест на сваления от власт президент на Каталуния Карлес Пучдемон и четирима други бивши членове на неговото правителство заради ролята им в спорния референдум за независимост на североизточната испанска област, съобщават световните информационни агенции.

И петимата не се явиха пред Върховния съд на Испания днес по обвинения в бунт, противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства.

Испанската прокуратура поиска арест за сепаратистите от Каталуния
Обновена

Испанската прокуратура поиска арест за сепаратистите от Каталуния

Държавното обвинение поиска от съдия да разреши "безусловно арестуване"

Адвокатът на Пучдемон заяви, че климатът не бил добър за неговата поява.

Осмина други уволнени членове на регионалното правителство на Каталуния се явиха, за да дадат показания пред съда.

Прокуратурата в Мадрид поиска осмината да бъдат вкарани в затвора за ролята им след свидетелските им показания.

Испания беше връхлетяна от конституционна криза след провеждането на референдума на 1 октомври, незачитайки решение на испанския конституционен съд, което обяви референдума за незаконен.

Конституционният съд отмени едностранното обявяване на независима Каталуния

Конституционният съд отмени едностранното обявяване на независима Каталуния

Съдът прие решението като предохранителна мярка

През миналата седмица испанския премиер Мариано Рахой наложи пряко управление върху Каталуния, разпускайки регионалния парламент и свиквайки предсрочни местни избори за 21 декември.

Това стана, след като парламентът на Каталуния гласува за обявяване на независимостта на богатия североизточен регион.

Каталунското правителство твърди, че от 43-те процента от всички имащи право на глас избиратели, които гласуваха в референдума, 90 на сто са се обявили в полза на независимостта.

Испанската прокуратура поиска от съдия от Върховния съд да вкара в затвора осмина от деветимата уволнени членове на каталунското правителство, които се явиха за разпит. Сред тях са вицепрезидентът, вътрешният министър, външният министър и правосъдният министър.

На деветия, бившият министър на икономиката на Каталуния Санти Вила, трябва да бъде наложена парична гаранция от 50 хил. евро, уточниха от прокуратурата. Той подаде оставка пред каталунският парламент преди той да гласува независимост миналия петък.

Каталунските лидери все още не са официално обвинени. Те бяха обвинени в бунт, за което максималната присъда е 30 години затвор, както и за противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства.

Каталуния - болезнен тест за Европа

Каталуния - болезнен тест за Европа

А Европейският съюз напоследък често е пасивен в кризисни ситуации - допусна анексията на Крим, "проспа" конфликта в Сирия и позволи на ислямския свят да извърши на европейска територия военен десант, маскиран като "бежанска вълна". А ако проблее и едно отцепване