Предвижването по международната магистрала от Одрин до Истанбул е сериозно затруднено заради отказващите да я напуснат близо 2000 сирийски бежанци, съобщава специалният пратеник на БНР. Много напрегната остава атмосферата в района, където се намират мигрантите.

Поредната лодка с мигранти потъна край Гърция, 5-годишно сирийче загина
Още...

Турската полиция е спряла на около два километра преди Одрин сирийските бежанци, които се опитвали да стигнат до граничния град. Желанието на повечето от тях е било да напуснат Турция и през Гърция и Македония да продължат към Германия, за да избягат от военните действия в Сирия.

Мигрантите настояват да бъдат пуснати до Гърция. Те искат да бъдат чути от премиера на страната Ахмет Давутоглу. По непотвърдена информация са успели да изпратят свой представител.

Младият сириец Ахмед, който през последните две години е бил в Йордания, обобщи исканията на групата. Той каза, че са излъчили представител, който е заминал за среща с турския премиер. Настояват да бъде премахната армията от границата на Турция и да им бъде позволено да продължат към Гърция. Мигрантите обаче са категорични, че няма да се махнат от магистралата за Истанбул, защото искат да продължат пътя си за Европа.

Сирийските бежанци се надяват да достигнат до границите на ЕС - Гърция и България. Именно заради това обстановката в Одрин остава сложна. Засега турските власти успяват да удържат положението под контрол. Около 2000 души са прекарали нощта на открито, в района на голямата спортна зала в граничния турски град.