Чилийският президент Мишел Бачелет призова за край на мълчанието относно престъпленията, извършени от военните в периода 1973-1990 година, съобщи "Гардиън".

Съдът повдигна обвинения на 7 висши военни за смъртта на активисти през 1986 година. Очаква се да бъдат обвинени още четирима. Това стана възможно, след като бивш военен дава показания - което държавният глава приветства. Тя призова и други да последват неговия пример, за да се изяснят много подобни случаи отпреди 30 години. По думите й, все още са живи хора, които знаят истината и тя трябва да бъде казана.

Чилийското общество е все още дълбоко разделено по отношение управленията на Салвадор Алиенде и военната хунта при Аугусто Пиночет. Годишнината от преврата през 1973 година често е белязана с протести, стигащи до насилие.

Интересно е също, че самата Бачелет е дъщеря на генерал, противник на управлението на Пиночет. На последните президентски избори съперник й беше дъщеря на друг генерал, поддръжник на бившия диктатор.

Пиночет ръководи бомбардировките над президентския дворец на 11 септември 1973 година, когато социалистическият президент Салвадор Алиенде се самоуби, вместо да се предаде.

Неговата смърт беляза началото на брутална 17-годишна диктатура. 3 095 души са убити по време на управлението му.

Той почина през 2006 година.