Може да има риск за членството на Турция в НАТО, след като Партията на справедливостта и развитието арестува хиляди след опита за преврат. Това предупреди държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от "Вашингтон пост". 

САЩ подкрепя усилията на Турция да изправи пред правосъдието онези, които са участвали в опита за преврат. В същото време Вашингтон настоятелно призовава правителството да отстоява принципите на правовата държава, каза Кери.

„Ние категорично стоим на страната на избраното управление в Турция”, заяви Кери на пресконференция след среща с колегите си от Европейския съюз в Брюксел. „Но ние също твърдо призоваваме правителството на Турция да осигури спокойствието и стабилността в цялата страна”, подчерта той.

Турция се закани на САЩ да разваля приятелството
Обновена

Турция се закани на САЩ да разваля приятелството

Въпросът за смъртното наказание трябвало да се разгледа в парламента

Джон Кери допълни, че също така призовават правителството в Турция да се придържа към най-високите стандарти за зачитане на демократичните институции в страната и върховенството на закона. Разбира се ние ще подкрепяме изправянето извършителите на преврата пред съда, но ние също сме предпазливи относно това, което надхвърля тези действия, посочи още Кери.

Той допълни, че САЩ са призовали Анкара да осигури конкретни доказателства за твърденията си, че проповедникът Фетхуллах Гюлен стои зад проваления преврат преди да те да могат да го екстрадират в Турция.

Вашингтон не бил получил официално искане за екстрадиция на Гюлен от Анкара, въпреки че президентът Ердоган призова проповедникът да бъде върнат в Турция, допълни Джон Кери. Той подчерта, че са нужни доказателства, а не твърдения. 

„Нужно е да видим истинско доказателство, които да издържат на стандарта на контрол, който съществува в много страни”, обясни държавният секретар на САЩ.