Турция може да постави под въпрос приятелството си със САЩ на фона на призивите за екстрадирането на проповедника Фетхуллах Гюлен след опита за преврат. Това заяви на пресконференция след заседание на кабинета в Анкара премиерът на Турция Бинали Йълдъръм, цитиран от "Хюриет". 

„Дори въпросът за нашето приятелство може да бъде отнесен към дневния ред тук. Въпреки това нашето Министерство на правосъдието прави каквото е необходимо”, посочи Йълдъръм.

Той допълни, че няма по-добро доказателство за екстрадицията на Гюлен от опита за преврат на 15 юли.

Членството на Турция в НАТО може да е застрашено, предупреди Кери

Членството на Турция в НАТО може да е застрашено, предупреди Кери

Вашингтон отново поиска доказателства, че Гюлен стои зад опита за преврат

Припомняме, че държавният секретар на САЩ Джон Кери призова по-рано Анкара да изпрати доказателство, за да подпомогне екстрадицията на Гюлен.

„Има ли по-добро доказателство от това? Ние ще бъдем малко разочаровани, ако нашите приятели кажат „Покажете ни доказателството”, докато има членове на тази организация, които се опитват да разрушат държавата и човек, който ги инструктира”, подчерта Бинали Йълдъръм.

В отговор на въпрос, че Турция сега е изцяло фокусирана да премахне антиправителствената заплаха, той отговори, че Турция е достатъчно силна да елиминира множество заплахи по едно и също време.

Турският премиер каза, че общият брой на убитите е 232 души – 208 поддръжници на правителството и 24 метежници.

Сред 208-те жертви са 60 полицейски служители, трима войници и 145 цивилни. 1491 души са пострадали. Ранени са и 50 метежници.

Бинали Йълдъръм допълни, че след опита за преврат са задържани 7543 души. От тях 100 са полицейски служители, 6038 са войници от различни рангове, 755 съдии и прокурори и 650 цивилни. Под стража са 316 души.

От длъжност са отстранени 2745 членове на съдебната система от различни нива. 1500 служители на Министерство на финансите и 8777 служители на вътрешното министерство също са отстранени от длъжност.

Йълдъръм благодари на политическите партии, медиите и неправителствените организации, че са застанали срещу опита за преврат.

Нужно е връщането на смъртното наказание да бъде обсъдено в парламента, каза още премиерът на Турция Бинали Йълдъръм, цитиран от Агенция „Франс прес”.

Участниците в опита за преврат ще бъдат наказани в рамките на закона, обеща Йълдъръм.

Премиерът Йълдъръм обяви още, че Турция има документи, в които има подробности за отговорните страни в проваления опит за преврат.

Заговорниците на преврата имали подробни планове за това кой ще вземе министерски постове и кой ще действа като ръководител на военното положение.

Йълдъръм допълни, че разследването е в ход и задържанията в рамките на силите за сигурност ще продължат.