"Ислямска държава" - ДАЕШ приветства смъртта на иранския генерал Касем Солеймани, ръководител на елитните сили Кудс. В изявление те описват смъртта на генерала като акт на божествена намеса, която облагодетелства джихадистите, но не споменават САЩ, съобщава БиБиСи.

Иран и милициите, които спонсорират в Ирак, се заклеха да отмъстят за убийството. Това поставя американските сили в Ирак и онези от западните съюзници, които работят редом с тях, директно на огневата линия.

Това е добра новина за ДАЕШ и ще ускори възстановяването им от ударите след разбиването на "халифатът". Добра новина за екстремистите е и че иракският парламент прие предложение за незабавно изтегляне на американците от цялата страна.

Тръмп и Хаменей: Бий ме, обичам те!

Тръмп и Хаменей: Бий ме, обичам те!

Ако американо-иранските отношения могат да се опишат през аналогия за свалка между бледен юноша и опърничева девойка, то вдигането на мизата с убийството на Касем Сюлеймани ще има ефект, обратен на този, на който САЩ са се надявали. И на първо място, самият Сюлеймани ще стане неминуемо по-популярен, отколкото той бе, бидейки жив

ДАЕШ устоява в продължение на много години. Необходима бе голяма военна операция през 2016 и 2017 г., за да се сложи край на контрола им над територията на Ирак и Сирия. Много джихадисти са убити или са в затвора, то това не унищожи организацията им.

Ирак разполага с ефективни елитни армейски и полицейски части, обучени предимно от американците и европейските съюзници, които се присъединиха към борбата срещу ДАЕШ.

След убийството на Солеймани, САЩ прекратиха обучението, както и операциите. Това направиха и Дания, и Германия. Германците изтеглят военни от Йордания и Кувейт.

Иракските сили поемат повечето рискове на място при операции срещу ДАЕШ. Но, както и на обучението, те разчитат на жизненоважна логистична помощ от американските сили.

ДАЕШ празнуват двоен празник, когато Тръмп реши да убие Солеймани, те гледат как един от враговете им - американския президент, убива друг.

Тръмп наредил убийството на Солеймани, за да привлече ястребите на импийчмънта

Тръмп наредил убийството на Солеймани, за да привлече ястребите на импийчмънта

След атаката Тръмп коментирал пред съветници, че е бил под натиск от сенатори

През 2014 г. джихадистите преминаха в настъпление и превзеха големи части от Ирак, включително Мосул, вторият град на страната. Водещият шиитски духовник в Ирак, Аятолах Али ал-Систани, издаде призив за борба срещу сунитските екстремисти.

Млади шиити доброволно участват с хиляди, а Солеймани и неговите сили Кудс помагат за трансформацията им във въоръжени части. Милициите са безмилостни, често брутални врагове на ДАЕШ.

Сега подкрепяните от Иран групировки са погълнати от иракските военни в рамките на организация, наречена Народна мобилизация. Най-изтъкнатите лидери на милицията са мощни политически лидери.

В годините след 2014 г. САЩ и милициите са изправени пред един и същи враг. Но шиитските милиции изглежда се връщат към своите корени, които се крият в борбата срещу окупацията, ръководена от САЩ след инвазията през 2003 година.

Откакто Тръмп едностранно се оттегли от ядреното споразумение с Иран през 2018 г., американците и иранците се въртят по спиралата към ръба на войната. Преди да бъде убит Солеймани, шиитските милиции вече обръщаха погледа си към американците.

Как се стигна до конфронтацията между Иран и САЩ?

Как се стигна до конфронтацията между Иран и САЩ?

Двете държави са изправени пред най-сериозната конфронтация от Ислямската революция през 1979 г.

В редакция на седмичния вестник на ДАЕШ "Ал Наба", джухадистите заявиха, че Солеймани и ал Мухандис са умрели от ръцете на своите "съюзници" (САЩ).

ДАЕШ обясняват, че враговете им са заети да се борят помежду си, което ще изчерпа енергията и ресурсите им и в крайна сметка ще донесе полза на джихадистите.

Историята показва, че джихадистките екстремисти процъфтяват най-много, когато могат да се възползват от нестабилността, хаоса и отслабените, разделени врагове.

Това се е случвало преди и има голяма вероятност да се случи отново, пише БиБиСи.

Иран ще избере мястото и времето за отмъщение на САЩ

Иран ще избере мястото и времето за отмъщение на САЩ

Напомняме и туита на Доналд Тръмп от 2011 г.: "За да бъде преизбран, Барак Обама ще започне война с Иран"