Десетки хиляди грузинци се събраха на митинг в столицата Тбилиси, за да поискат освобождаването на хвърления в затвора бивш президент и опозиционен лидер Михаил Саакашвили, предаде "Франс прес".

Скандирайки прякора на Саакашвили "Миша!" и развявайки национални знамена, демонстрантите изпълниха Площада на Свободата в града и главната пътна артерия бул. "Руставели", като кореспондент на АФП оценява тълпата на повече от 50 000 души.

Президент на Грузия от 2004 до 2013 г., Саакашвили беше арестуван и хвърлен в затвора в началото на октомври след завръщането му от изгнание в Украйна.

Опозицията в Грузия подготвя протест за Саакашвили

Опозицията в Грузия подготвя протест за Саакашвили

Експрезидентът бе отведен в ареста при пристигането си

53-годишният създател на основната опозиционна сила на Грузия, Обединеното национално движение, обяви гладна стачка и лекарите изразиха загриженост за влошеното му здраве.

Яркият прозападен реформатор беше осъден задочно по обвинение в злоупотреба със служебно положение и осъден на шест години затвор през 2018 г. Той отрече нарушения.

Адвокатът на Саакашвили Ника Гварамия прочете обръщение към тълпата, призоваващо правителството, свързано с неговия основен съперник - влиятелния магнат Бидзина Иванишвили и бивш премиер - да бъде "унищожено".

Грузия: Саакашвили е готов да дестабилизира властта и чрез убийства на опозиционери

Грузия: Саакашвили е готов да дестабилизира властта и чрез убийства на опозиционери

Но експрезидентът бе задържан при завръщането си в страната

"Грузия трябва да се върне към прозападния си път и да стане фар за демокрация, реформи и развитие", се изтъква в писмото.

"Време е да спасим Грузия чрез нашето национално единство и помирение", се настоява още. 

Тази сутрин километрични колони от автомобили с привърженици на Саакашвили се насочиха към Тбилиси от цялата страна.

Автобуси с полицейски части за борба с безредици бяха разположени пред сградата на парламента преди протеста.

Михаил Саакашвили обяви гладна стачка в затвора

Михаил Саакашвили обяви гладна стачка в затвора

Той заяви, че е политически затворник...

Саакашвили призова своите поддръжници да се мобилизират срещу Иванишвили, който основа управляващата партия "Грузинска мечта" и се смята масово, че е най-важният политик в страната.

Саакашвили беше лишен от грузинския си паспорт, след като през 2016 г. придоби украинско гражданство и продължи, като ръководеше правителствена агенция, която направляваше реформите в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ще настоява за освобождаването на Саакашвили, но грузинският премиер Ираклий Гарибашвили изключи изпращането на бившия грузински държавен глава в Украйна.

Саакашвили закопчан в Грузия на идване от Украйна

Саакашвили закопчан в Грузия на идване от Украйна

В Грузия той е осъден да лежи в затвора

В излъчени по телевизията коментари, които предизвикаха негодувание сред поддръжниците на Саакашвили, Гарибашвили настоя, че бившият президент "трябваше да напусне политиката или трябваше да го задържим".

Съдебното преследване на Саакашвили и много от неговите приближени от сегашното правителство предизвика притеснения на Запад. САЩ намекнаха за възможни санкции срещу грузински официални лица заради отстъплението на страната от демокрацията.

Неговото задържане задълбочи продължителната политическа криза в Грузия, където опозиционните партии заклеймиха масовите фалшификации на парламентарните избори миналата година, спечелени с малка разлика от "Грузинска мечта".

Завръщането на Саакашвили в Грузия дойде точно преди местните избори, които според международни наблюдатели бяха помрачени от масови и последователни твърдения за натиск върху кандидати.

Изборите дадоха лесна победа на управляващата партия, която бе обвинена от опозицията във фалшификации.

Саакашвили се връща в Грузия за местните избори

Саакашвили се връща в Грузия за местните избори

Премиерът се закани да го вкара в затвора