Джихадисти от „Ислямска държава" убиха най-малко 30 поддръжници на сирийския президент Башар Асад при атака срещу петролно и газово находище, обявиха от Сирийския център за човешки права, предаде „Франс прес".

„Ислямска държава" успя да поеме контрол върху части от находището, което се намира в провинцията Хомс, добави центърът.

Неизвестен брой джихадисти са убити, поясниха активистите.

През юли ислямистите проведоха нападение в същия район. Тогава убиха около 270 войници и поддръжници на Асад. Повечето са били екзекутирани след залавянето им.

Джихадистите нападат петролни и газови полета в Ирак и Сирия, тъй като продажбата на природни ресурси е един от основните им източници за финансиране.

Междувременно група от 150 сирийски бунтовници навлязоха в Сирия от Турция, за да се включват в боевете за сирийския град Кобани, обяви местен турски представител. Според източника те са преминали границата тази нощ. Сирийският център за човешки права потвърди информацията, но уточни че става въпрос за 50 бойци.

Днес стана ясно също, че иракските бойци пешмерга пристигнаха в Югоизточна Турция рано тази сутрин. Планирано е те да се придвижат и да се разположат в сирийския град Кобани, за да помогнат на кюрдите там да отблъснат „Ислямска държава".

Вчера турското правителство заяви, че ще участва в борбата срещу „Ислямска държава", ако международната коалиция приеме стратегия за сваляне на Асад и град Кобани попадне в ръцете на сирийските бунтовници, а не в ръцете на кюрдите или правителствените сили на Сирия.