Борис Джонсън коментира пред БиБиСи, че 74 души, затворени за терор и освободени предсрочно, ще бъдат подложени на ново преразглеждане на решенията.

Министерството на правосъдието започна спешно преразглеждане след петъчната атака на Лондон бридж, при която осъденият терорист Хан - излежал половината от времето си - уби двама души.

Премиерът заяви, че спирането на предсрочно освобождаване би го спряло. Но лейбъристите обвиняват ситуацията със съкращения на бюджета и "пропуснати шансове за намеса".

28-годишният Хан, който бе застрелян от полицията по време на атаката, е затворен заради заговор за бомбен атентат на Лондонската фондова борса през 2012 година.

Нападателят на Лондон бридж искал да се дерадикализира, но никой не му помогнал

Нападателят на Лондон бридж искал да се дерадикализира, но никой не му помогнал

Ваджахад Шариф разкри пред британското издание, че Усман Хан е осъзнал, че екстремизмът е лошо нещо

През 2013 г. Апелативният съд отменя присъда, заменяйки я с 16-годишен срок, от който Хан трябва да изтърпи половината.

Той е освободен през декември 2018 г. - при спазване на "обширен списък с лицензионни условия", коментира помощник-комисарят на полицията Нийл Басу.

Премиерът заяви, че е "отблъскващо", че някой толкова "опасен" като Хан може да бъде освободен от затвора след "само осем години".

Той обвинява за освобождаването на Хан на законодателство, въведено в рамките на "правителство на левицата", като настоява, че схемата за автоматично освобождаване е въведена от лейбъристите.

ИДИЛ пое отговорност за нападението на Лондон бридж

ИДИЛ пое отговорност за нападението на Лондон бридж

Нападателят е откликнал на призив на джихадистите…

"Аз съм новият премиер", обясни Джонсън. "Ние имаме различен подход."

Той добави, че "аз се противопоставих на автоматичното освобождаване както през 2003 г., така и през 2008 г. и сега, когато съм министър-председател, ще предприема стъпки, за да гарантирам, че хора няма да бъдат освободени предсрочно, когато извършат ... сериозни сексуални, насилствени или терористични престъпления".

"Абсолютно съжалявам за този факт, че този човек бе на улицата ... и ще предприемем действия срещу това нещо."

Джонсън добави, че има "вероятно около 74 души", които са обект на предсрочно освобождаване след сериозни престъпления, добавяйки, че са предприети действия веднага след атаката на "Лондон Бридж", "за да се гарантира, че няма заплаха за обществото".

Малко по-късно министерството на правосъдието потвърди цифрата е 74.

САЩ пришпорват страните от коалицията срещу ДАЕШ да си прибират задържаните терористи

САЩ пришпорват страните от коалицията срещу ДАЕШ да си прибират задържаните терористи

И да увеличат финансирането за възстановяване на инфраструктурата в Сирия и Ирак