Европейският съюз ще отмени санкциите срещу двама руски бизнесмени и един словашки гражданин, казаха двама дипломатически източника на "Ройтерс" в четвъртък, като подчертаха, че блокът няма да направи същото за милиардера Алишер Усманов.

ЕС наложи замразяване на активи и забрани за пътуване на около 2000 души и компании, за които се смята, че участват или се облагодетелстват от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, което достига двугодишната си граница в събота.

Някои от ограниченията изтичат на 15 март. Пратениците на 27-те страни-членки на ЕС се съгласиха в сряда да удължат санкциите, освен тези срещу Аркадий Волож, Сергей Мндоянц и Йозеф Хамбалек.

Волож е съосновател на руския интернет гигант Yandex. Според източници, аргументите срещу него са отслабнали откакто той нарече войната на Москва в Украйна "варварска" миналото лято, след като запази мълчание в началото на инвазията на 24 февруари 2022 г.

ЕС одобри 13-ия пакет от санкции срещу Русия

ЕС одобри 13-ия пакет от санкции срещу Русия

Той ще бъде официално приет за втората годишнина от началото на войната в Украйна

Мндоянц ръководеше връзките с правителството в руския конгломерат "Система" и също така е член на борда на руски мозъчен тръст, който съветва Кремъл по външната и отбранителната политика, според ЕС.

Хамбалек от Словакия е ръководител на руския националистически мотоциклетен клуб "Нощни вълци" в Европа, според ЕС, и е обвинен в обучение на мотоциклетисти за битка в Украйна и "разпространение на проруска пропаганда".

Един от дипломатическите източници каза, санкциите срещу тримата се считат за "незащитими от правна гледна точка", включително поради промяна в поведението в случая с Волож.

Източниците, пожелали анонимност, казаха, че Будапеща също се стреми да извади от списъка бившия руски пилот от Формула 1 Никита Мазепин, както и Вячеслав Кантор, който е действителен собственик на руския производител на торове Acron, според ЕС.

"Доказателствата за всички тях се считат за силни", каза един от дипломатите. "Имаше масов отпор на предложението" Унгария да отмени наказателните мерки срещу тях.

Промените ще влязат в сила преди 15 март и ще означават, че правителствата на ЕС незабавно ще могат да освободят всички активи на Волож, Мндоянц и Хамбалек, които са били замразени.

Великобритания въведе нови санкции за втората годишнина от войната в Украйна

Великобритания въведе нови санкции за втората годишнина от войната в Украйна

Те са насочени към производители на боеприпаси, компании за електроника и компании, търгуващи с диаманти и петрол