В четвъртък евродепутатите направиха оценка на положението с основните ценности и права в ЕС през 2020-2021 г., като набелязаха проблемни области и предложиха начини за по-ефективна защита на свободата, равенството и върховенството на закона. Текстът беше одобрен с 410 гласа "за", 131 гласа "против" и 42 гласа "въздържал се". В последната оценка на Европейския парламент (ЕП) за положението с основните права в ЕС се посочват многобройни опасения и се изисква от държавите членки да действат в защита на европейските ценности. Евродепутатите за пореден път поискаха от България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, както и от самия ЕС, да ратифицират Истанбулската конвенция, става ясно от съобщение на Пресслужбата на ЕП.

Членовете на ЕП са загрижени за въздействието на мерките за борба с COVID-19 върху демокрацията и основните свободи, включително правата на хората, работещи с правната система и правоприлагащите органи, както и на затворниците. Те също така изразяват съжаление за продължаващите нарушения на върховенството на закона в някои държави членки, като още веднъж заявяват, че върховенството на закона, демокрацията и основните права са неразривно свързани.

С цел защита на тези ценности на ЕС, както и на справедливото и законосъобразно разпределение на средствата на ЕС, Парламентът призовава Комисията да използва механизма за обвързване на бюджета с принципите на правовата държава. Членовете на ЕП осъждат Полша и Унгария за това, че не изпълняват решенията на Съда на Европейския съюз, и в отговор искат конкретни действия от страна на институциите на ЕС.

Парламентът отново подчертава значението на защитата на журналистите от опити за използване на правната система за заглушаване на репортажи (т.нар. SLAPPs), както и от заплахи, нападения и насилие. Членовете на ЕП са загрижени относно нарастващия брой държавни органи, които използват шпионски софтуер като "Pegasus" в нарушение на ценностите на ЕС.

Гръцкият парламент гласува за разследване по шпионския скандал

Гръцкият парламент гласува за разследване по шпионския скандал

Разкритията за послушвани телефони на опозицията разтърсиха правителството на Мицотакис

Членовете на ЕП отново осъждат насилието, основано на пола, и изискват от България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, както и от самия ЕС, да ратифицират Истанбулската конвенция. Те също така осъждат движенията, обявяващи се срещу равенството между половете и срещу феминизма, които системно атакуват правата на жените и ЛГБТ лицата, и осъждат отстъплението от правата на жените (включително сексуалното и репродуктивното здраве), като подчертават по-специално събитията в Полша, Словакия, Хърватия и Литва. Те приветстват пакета от мерки за установяване на неизпълнение на задължения от юли 2021 г. срещу Унгария и Полша - първият случай, в който Комисията започна конкретни производства в защита на правата на ЛГБТ лицата.

ЕС не разбира Унгария и Полша и трябва да се замисли сериозно за гъвкавост и финес

ЕС не разбира Унгария и Полша и трябва да се замисли сериозно за гъвкавост и финес

ЕС, разбира се, може да продължи опитите си да изтощи инакомислещите, но това рискува два сериозни проблема с имиджа

Парламентът също така настоява за пълното прилагане на Рамковото решение на ЕС относно борбата с расизма и ксенофобията и приветства предложението на Комисията за включване на речта на омразата и престъпленията от омраза в списъка на престъпленията в ЕС. Според членовете на ЕП, държавите членки трябва да се заемат и с продължаващия структурен расизъм (включително полицейското насилие срещу ромите), и призовават за подобрения в наказателното правосъдие, образованието, жилищното настаняване и заетостта.

Парламентът категорично осъжда случаите на отблъскване по границите и насилието срещу мигранти, както и криминализирането на действията на хуманитарни работници и активисти. За да не бъде Фронтекс съучастник в тези действия, членовете на ЕП искат от нея да преустанови дейността си в държавите членки, в които те се случват.

Уволниха директора на "Фронтекс"?

Уволниха директора на "Фронтекс"?

Оставката му не е официално потвърдена