Координацията между руските и европейските специални служби в някаква степен беше нарушена под влиянието на американските им партньори. Това доведе до това, че те започнаха да игнорират сведения, които руските служби им предоставяха на добра воля. И ето случилото се в Брюксел е налице.

Това обяви Алексей Мухин, директор на руския Център за политическа информация, пред БНР. 

Той коментира, че тероризмът е станал глобален проблем благодарение на усилията на някои държави, както и отслабването на главните органи за мониторинг и предотвратяване на тези атаки. Към днешна дата е необходимо да се предприемат мерки за възстановяването и засилването на действияна и координацията между специалните служби на редица страни. Изцяло трябва да се премахнат и политическите предубеждения.

"Вторият етап за успех в това направление е свързан с коордираното унищожаване на терористичните групировки в Афганистан, Сирия, Либия, Ирак и тези на територията на Африка, защото те се явяват хранителна среда за появата на подобни терористични организации, от нов тип", коментира още той. 

Мухин изтъкна, че от 2 години предлагал Москва да предложи на Брюксел общи действия в борбата против тероризма.

"Русия има опит не само от операцията в Сирия. Тя знае как да действа и в ситуацията на мигрантска криза след процесите в централна Азия. Северен Кавказ е доказателство за опита на Русия в борбата с терористичните групировки. Потенциалът на Москва е голям и той може да бъде използван", подчерта Мухин.