Осама бин Ладен изпадна от списъка на ФБР с най-издирваните терористи на света, съобщават световните агенции.

На официалния сайт на Федералното бюро за разследвания на САЩ лидерът на Ал-Кайда е обявен за покойник.

Припомняме, ФБР даваше награда от 25 милиона долара, която да доведе до задържането на Осама.Тя е по-висока, тъй като към предложените от правителството 25 млн. долара, две организации бяха добавили още 2 млн. долара.

При описанието на терориста се посочваше, че той е издирван във връзка с бомбените атентати срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания през 1998 г., които отнеха живота на над 200 души. Бен Ладен е заподозрян за участие и в други терористични атаки по света, пише още под снимката на Осама.

Засега не е ясно кой ще заеме първото място в списъка с издирвани на ФБР.
Най-вероятно това ще е Джеймс Бългър. Мъжът, който е от ирландски произход, е отговорен за 19 убийства. Според разследващите е поддържал връзки с корумпирани федерални агенти. Бългър е издирван и за банков обир, мошеничество, фалшификации, конспирация, трафик на наркотици, изнудване и пране на пари.

Обявената награда за информация, която би могла да доведе до залавянето му, е в размер на 2 000 000 долара.

ФБР дава един милион долара за арестуването на Виктор Герена. Той се издирва за въоръжен грабеж на приблизително 7 млн. долара от фирма за сигурност в Кънектикът през 1983 година.

Сред най-издирваните е и Робър Уилям Фишър. Информацията, която би могла да помогне за залавянето му, ще бъде „възнаградена" със 100 000 долара. През април 2001 г. американецът убива съпругата си и двете им деца и взривява семейната къща в Скотсдейл, Аризона.

Следващ в списъка на ФБР е Алексис Флорес, който е издирван заради участието му в отвличането и убийството на 5-годишно момиче. Зверското престъпление е извършено в края на юли 2 000 г. във Филаделфия. Детето беше открито удушено в апартамент. Наградата, която дава ФБР за него е отново в размер на 100 000 долара. Толкова е сумата, която бюрото заделя и за информация, която би могла да спомогне за ареста на Симеон Могилевич.

Украинецът се издирва по обвинение, че през 90-те години е ръководил престъпна мрежа и манипулация на акциите на компания със седалище в Пенсилвания, която фалира през 1998 г.

В топ 10 на издирваните от ФБР фигурират още няколко престъпници, за които също се дават 100 000 долара.