Френският президент Еманюел Макрон предложи план за увеличаване на военните разходи с над 1/4 през следващите години, съобщава "Ройтерс".

Целта е да се гарантира трансформация на армията, така че тя да е способна да отговори на множество потенциални заплахи.

Планираният бюджет за 2024-2030 г. ще позволи изпълнението на програма за "трансформация", така че въоръжените сили на Франция да се приспособят към възможността от конфликти с висока интензивност, което стана още по-наложително след нахлуването на Русия в Украйна, заяви Макрон.

Бюджетът за периода ще възлиза на 413 милиарда евро в сравнение с 295 милиарда евро през 2019-2025 г., допълни той. Това би означавало средно 28,5% увеличение на годишния военен бюджет от досегашните 49,2 на 68,8 милиарда евро.

Снимка 603202

Източник: EPA/БГНЕС

Макрон модернизира френската армия

Макрон модернизира френската армия

Той иска страната му да бъде независима световна сила

"Франция ще има армия, готова за предизвикателствата на века", изтъкна Макрон във военновъздушната база "Мон дьо Марсан" в Югозападна Франция. Той добави, че Париж ще направи значителни инвестиции в дронове и военно разузнаване и призова военните да изработят стратегия за конфликт с висока интензивност.

"Франция трябва да бъде готова за нова ера, с натрупване на заплахи. Някои войни бяха стари, други по-безпрецедентни, "между изтънчеността и бруталната простота", посочи френският лидер.

Освен това Париж ще засили способностите си за реакция на кибератаки и ще гарантира, че разполага с повече военен капацитет във всеки един момент.

Франция ще обърне особено внимание на военното си присъствие в отвъдморска територия, особено в Индо-Тихия океан, където се появяват нови заплахи, добави Макрон.

Снимка 603201

Източник: EPA/БГНЕС

Танковете за Украйна - знак, че Макрон вече не вярва в преговори с Путин

Танковете за Украйна - знак, че Макрон вече не вярва в преговори с Путин

Френският лидер прекрачи червената линия и наруши военното табу