Делото за въоръжения бунт на 27 юни беше прекратено, съобщиха от федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия. То беше заведено срещу Евгений Пригожин, след като неговата ЧВК "Вагнер" окупира Ростов на Дон и напредна в посока Москва, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Наказателното дело, образувано по факта на въоръжен бунт срещу ЧВК "Вагнер", е прекратено", се казва в прессъобщение на руската служба за сигурност.

Според ФСБ по време на разследването на делото, образувано от спецслужбата късно вечерта в петък, 23 юни, по член 279 от Наказателния кодекс на Руската федерация (въоръжен бунт), "е установено, че на 24 юни неговите участници са преустановили действията, пряко насочени към извършване на престъпление."

Вечерта на 24 юни пресслужбата на президента на Беларус съобщи, че Пригожин е приел предложението на Александър Лукашенко "да спре движението на въоръжени лица от компанията "Вагнер" на руска територия и да предприеме по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението".

Самият Пригожин твърди, че е спрял настъплението на ЧВК на около 200 км от Москва, където заради бунта бе въведен режим на антитерористична операция и по улиците бе изведена бронирана техника (а в Липецк багери разкопаха магистралите).

Делото за бунта беше закрито поради факта, че "вагнеровците" са "спряли" действията си, както и някои други "обстоятелства от значение за разследването", каза ФСБ.

Фактът, че делото срещу основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин ще бъде прекратено в събота вечерта, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Тогава коментарът му прозвуча на фона на информацията за постигната сделка с участието на беларуския президент Александър Лукашенко. Според него Пригожин се е съгласил да спре движението на колоните на ЧВК към Москва и да ги отведе в полеви лагери в окупираните територии на Украйна.

Самият Пригожин трябва да замине за Беларус, каза Песков. Къде се намира сега не е известно. Във вторник сутринта мониторинговият проект "Беларуски гаюн" съобщи, че частният самолет на основателя на ЧВК "Вагнер" е кацнал на военно летище в Минск.

По време на бунта вагнеровци са свалили уникален самолет - команден пункт

По време на бунта вагнеровци са свалили уникален самолет - команден пункт

Свалени са още шест хеликоптера