Германия е изправена пред ислямистки нападения от „самотни вълци”, подобни на извършената от 17-годишния бежанец, който нападна с брадва пътници във влак. Това обяви пред журналисти вътрешният министър Томас де Мезиер, цитиран от „Ройтерс”.

„Както няколко страни членки на Европейския съюз, както целия Европейски съюз, Германия също е целеви район на международния тероризъм. По тази причина аз от дълго време казвам, че ситуацията е сериозна”, заяви той.

Томас де Мезиер допълни, че има някои индикации, че нападателят от влака е от Пакистан, а не от Афганистан, както първоначално се е смятало.

„Ислямска държава” разпространи видео с нападателя в германския влак

„Ислямска държава” разпространи видео с нападателя в германския влак

В него 17-годишният афганистанец заявява

От своя страна външният министър на Германия Франк Валтер-Щайнмайер призова за по-голямо сътрудничество между полицията и разузнавателните агенции в Европа, както и непрекъснати международни усилия за борба с „Ислямска държава” след последните екстремистки атаки. „Атаките в миналото ни показаха, че няма абсолютна сигурност”, заявява Шайнмайер в писмено интервю за „Ройтерс”.

Терорът удря случайно и може да удари всеки от нас поотделно. Факт е, че ние се нуждаем спешно от по-близко сътрудничество между полицията и разузнавателните агенции в Европа и по-добър обмен на информация”, подчерта германският първи дипломат.

Той допълни, че Германия може да обещае още 160 млн. евро, за да подпомогне стабилизирането на Ирак на донорска конференция на 24 държави във Вашингтон.

От решаващо значение е да се продължи борбата с „Ислямска държава” в Близкия изток и да се подобрят перспективите за хората в освободените от влиянието на групировката райони.