Започна гласуването за втория тур на изборите за президент и вицепрезидент на България в чужбина, предаде МВнР.

Тази вечер в 20:00 ч. българско време (7:00 ч. местно време на 21 ноември 2021 г.) избирателната секция в Крайстчърч, Нова Зеландия отвори врати за сънародниците ни, които желаят да упражнят правото си на глас.

Два часа след Нова Зеландия започва и гласуването в Австралия.

След решение на ЦИК от днес, бюлетините за секцията в Нова Зеландия, за две от секциите в Австралия - Аделаида, Бризбън и за секцията в Сейнт Луис, щата Мисури, в САЩ, ще бъдат разпечатани на място поради невъзможността да бъдат доставени навреме заради кратките срокове и големи разстояния. За целта от ЦИК им бе изпратен по електронен път специален образец.

МВнР достави всички машини за гласуване и бюлетините за 99,47 % от секциите в чужбина

МВнР достави всички машини за гласуване и бюлетините за 99,47 % от секциите в чужбина

4 секции: 2 в Австралия - Аделаида, Бризбън; една в Нова Зеландия - Крайстчърч и една в САЩ - Сейнт Луис, бюлетини няма да могат да бъдат доставени преди началото на изборния ден

На втория тур на изборите за президент и вицепрезидент българските граждани могат да гласуват в различни краища на света в 749 секции в 68 държави- от Осака в Япония и Сингапур до Сан Франциско в САЩ, от Трьомсьо в Норвегия до Абуджа в Нигерия. Най-голям брой избирателни секции бяха разкрити във Великобритания - 132 секции, Турция - 126, Германия - 82, Испания - 69, САЩ - 55 секции, Гърция - 26.

Точните адреси на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР на следния линк: https://mfa.bg/bg/3715, а списъците за гласуване извън страната на: https://mfa.bg/bg/3714.

Призовават се българските граждани при гласуването да спазват стриктно здравните протоколи и противоепидемичните мерки срещу коронавируса в съответната държава. МВнР още веднъж изразява своите искрени благодарности към българските общности в чужбина, които се включиха и оказаха неоценима помощ за подготовката и организацията на вота зад граница.

На балотажа СИК работи с методическите указания от първи тур

На балотажа СИК работи с методическите указания от първи тур

ЦИК нямали време да приемат нови указания, призна Цветозар Томов