В отговор на седящи демонстрации против договор с Израел на стойност 1,2 милиарда долара, Google уволни в сряда 28 служители, обвинени в участие в протестите, предава Анадолската агенция (АА).

"Тази вечер Google безразборно уволни повече от две дузини служители, включително тези сред нас, които не участваха пряко във вчерашните исторически, двустранни 10-часови седящи протести", се казва в публикация на X от No Tech For Apartheid.

Крис Ракоу, ръководител на глобалната сигурност на Google, подчерта политиката на нулева толерантност на компанията към поведението на протестиращите в бележка, изпратена до всички служители, която също се разпространява в социалните медии.

"Подобно поведение няма място на нашето работно място и ние няма да го толерираме", се казва в съобщението.

"След разследване днес прекратихме работата на двадесет и осем служители, за които беше установено, че са замесени. Ще продължим да разследваме и ще предприемем необходимите действия", се добавя в съобщението.

В отговор No Tech For Apartheid осъди този ход, наричайки го "фрапантен акт на отмъщение".

"Този ​​крещящ акт на отмъщение е ясна индикация, че Google цени своя договор за 1,2 милиарда долара с геноцидното израелско правителство и армия повече от собствените си работници", каза групата.

Около 10 часа след началото на протестите полицията арестува групи от служители в офисите на компанията в Ню Йорк и Калифорния, съобщи групата на X.

Уволненията, извършени само часове след като девет служители бяха задържани от полицията по време на седящи протести в Сънивейл, Калифорния, и офис в Ню Йорк, предизвикаха вълна от противоречия в компанията и извън нея.

Project Nimbus включва система за машинно обучение, която позволява съхранение на данни, събиране, анализ, идентифициране на мотиви и характеристики от данни и прогнозиране на потенциални данни и мотиви.

Договорът за 1,2 милиарда долара за проекта беше подписан през април 2021 г. между Израел и Google и Amazon.

Израел обяви през април 2021 г., че Google и Amazon са спечелили мащабния държавен търг, позволявайки на Израел да създаде своите локални сървърни центрове за облачно съхранение.

Системата може да събира всички източници на данни, предоставени от Израел и неговите военни, включително бази данни, ресурси и дори източници за наблюдение на живо, като улични камери и дронове.

Франция глоби Google с 250 милиона евро

Франция глоби Google с 250 милиона евро

Санкцията е наложена поради неспазване на ангажименти от страна на технологичния гигант