Всеки трябва да знае, че Турция без съмнение е отворено общество, където демократичните права се гарантират от законите и всички трябва да ги спазват". Това заяви президентът на Турция Абдула Гюл във връзка със събитията в страната, предаде турската информационна агенция „Анадола".

По думите му в този контекст изразяването на идеи без насилие чрез мирни средства е демократично право.

„Продължаваме да заявяваме това от самото начало и сме длъжни да го правим", изтъкна той по време на визитата си в източна провинция на Черно море.

Той също така призова за диалог с легитимно представените демонстранти.

Според него хората, ако имат възражения, трябва да се обвържат с диалог.

Тези, които пораждат насилие, са нещо различно и ние трябва да се разграничим от тях...Не трябва да предоставяме шанс на насилието...Това няма да бъде позволено в Ню Йорк, няма да бъде позволено във Великобритания", изтъкна той.

Припомняме, и тази нощ продължиха сблъсъците между полицията и протестиращите на площад "Таксим" в Истанбул. Привечер хиляди демонстранти започнаха да се събират там след призива на екологичното движение "Солидарност за Таксим".

През нощта в района на площада и близките улици бяха изстреляни гранати със сълзотворен газ. Полицията използва водни струи и гумени куршуми, за да разпръсне събралите се. Избухнаха и сблъсъци.