Служебното правителство е платило 12 млн. лв. обезщетение на фирмата "Пи.Еф.Си.", която се занимава с дезинфекцията на влизащите от Турция превозни средства, предаде "Сега".

На 22 април в Държан вестник излиза постановление за отпускане на голяма сума на частна фирма. В него пише, че Министерският съвет "одобрява допълнителни разходи в размер 12 000 000 лв. за извънсъдебно споразумение за прекратяване на Договор № 9 от 12 март 2013 г. за възлагане от Българската агенция по безопасност на храните на извършване на дейността по извършване на дезинфекция на влизащите в страната превозни средства от Турция на частна фирма и поемане на дейността от държавата". От "Сега" отбелязват, че липсва обосновка защо се отпуска тази сума.

Фирмата "Пи.Еф.Си" се занимава с дезинфекция на автомобилите и камионите, които идват от Турция. Това по закон трябва да се изпълнява от Агенцията по храните (БАБХ) и по-конкретно от ветеринарни лекари. Тази фирма без конкурс е назначена от първия кабинет на Бойко Борисов.

"Златната локва" на границата ни с Турция все пак ще се разследва

"Златната локва" на границата ни с Турция все пак ще се разследва

Апелативната прокуратура в София отмени отказа на СГП да образува досъдебно производство

По подобен начин и други дейности като товаро-разтоварването на тировете с плодове, зеленчуци, месо и други се оказаха в ръцете на бизнесмени, свързвани с Христофорос Аманатидис, Красимир Каменов-Къро, който беше убит в ЮАР, и Размиг Чакърян.

Когато през май 2023 г. Къро беше убит, Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи, коментира, Красимир Каменов е един от наследниците на структурите на ВИС, който продължавал да контролира чрез легални фирми част от паркингите и тържищата в София. Той е бил съдружник с други представители на ВИС за т.нар. "Златен гьол". По думите на Гунев да се контролира "златния гьол" в продължение на години, е политически гарантирано.

За услугите на фирмата леките автомобили са плащали по 5 лева, а камионите и автобусите - по 10 лв. В сумата е включена държавна такса за превантивно третиране, която е предвидена в тарифата на БАБХ, и 20% комисион за "Пи.Еф.Си.", който никъде не е регламентиран. До края на 2018 година частното дружество печели 27 милиона лева. Информацията е по официални данни, публикувани от самото дружество.

Договорът за "Златната локва" на границата е незаконен, уверяват от Антикорупционния фонд

Договорът за "Златната локва" на границата е незаконен, уверяват от Антикорупционния фонд

Само на турската граница преминаващите плащат такса

През януари Явор Ганчев, бивш министър на земеделието и храните, е съобщил, че договорът на въпросната фирма изтича в 14 март 2023 г. Но на 22 април кабинетът "Главчев" е гласувал обезщетение за "Пи.Еф.Си." от 12 млн. лв.

Според Иван Христанов, заместник-министър на земеделието в кабинета "Петков", още когато договорът е бил подписан, в него са заложени клаузи капани, които към днешна дата са започнали да действа.

Една от тези клаузи е, че когато в Турция няма епидемии и дезинфекция не се прави, тези периоди се изключват от срока на договора. Така всъщност се оказва, че договорът не е изтекъл през март 2023 г., както е обявил Явор Гечев.

При развалянето на договора правителството е активирало и друга клауза капан - че при предсрочно прекратяване държавата дължи компенсация на фирмата за направените инвестиции, при това в двоен размер.

АКФ обжалва отказа на прокуратурата да разследва "златната локва" на границата

АКФ обжалва отказа на прокуратурата да разследва "златната локва" на границата

В постановлението си СГП заявяват, че липсват данни за извършено престъпление

За първи път през 2021-2022 г. бяха направени опити държавата да си върне контрола върху един от най-големите в света сухоземни гранични пуктове.

При проверки, проведени от НАП и Агенцията за финансова инспекция, са намерени множество нарушения, като е установено, че касовите апарати на фирмата, която действа от 2013 г., не са били свързани с НАП. През юни 2021 от НАП казват, че има разминаване с 32 млн. лева между декларираните и реалните касови наличности на фирмата.

В началото на 2023 г. Иван Демерджиев, бивш вътрешен министър, обяви, че започва разследване цялата афера със "златния гьол" на границата, в това число данните за данъчни нарушения и измами.

Припомняме, че Антикорупционният фонд направи разследване по случая още през 2019 г. Също правителството на Николай Денков откупи от "Европал 2011" частна лаборатория на 10 млн. лв. 

Искат Спецпрокуратурата да провери "златната локва" на границата ни

Искат Спецпрокуратурата да провери "златната локва" на границата ни

Фирмата, която дезинфектира колите на границата, прибира и таксите