В Австралия се наблюдава засилен интерес от богати жители на Хонконг към визовата програма за милионери, които търсят спасителен пояс на фона на политически сътресения на управляваната от Китай територия, коментират за "Ройтерс" юристи.

Отделът по миграция на щата в Южен Уелс "забеляза значително увеличение на заявленията" от Хонконг през последните месеци, се казва в писмо.

Интересът съвпадна с "началото на настоящите вълнения в Хонконг", заяви ведомството, като се позовава на програмата за инвестиционни визи за инвеститори (SIV) на стойност 5 милиона долара, която предоставя пряко пребиваване на кандидатите.

Бил Фугъл, партньор в адвокатска кантора в Сидни коментира, че има увеличение на кандидатите за програмата SIV на стойност 5 милиона долара. "Това, което чувам от клиентите си, е, че определено се е увеличил броя на заявките за SIV от Хонконг. Всеки, който има алтернативен план, се опитва да го направи."

Twitter блокира над 200 хил. китайски акаунта, които са против протестите в Хонконг

Twitter блокира над 200 хил. китайски акаунта, които са против протестите в Хонконг

Китай недоумява, защо китайци да не могат да изразяват мнение

Протестите в бившата британска колония избухнаха в началото на юни заради вече спрян законопроект, който би позволил на заподозрени да бъдат екстрадирани в континентален Китай.

Безредиците са породени от по-големи притеснения за това, което мнозина определят като ерозия на свободите, гарантирана по формулата "една държава, две системи", въведена, когато Хонконг се завърна в Китай през 1997 г. 

Министерството на финансите на Нов Южен Уелс потвърждава, че писмото на имиграционния екип е изпратено до агентите по миграция, но отказва да предостави допълнителни подробности, заявявайки само, че увеличението е на малка база.

В писмото, ведомството уверява агентите, че е поела ангажимент да предоставя "подходяща поддръжка", за да им помогне да обсъдят възможностите за миграция със своите клиенти.

Китай задържа служител на британското посолство и призова кралството да не се бърка

Китай задържа служител на британското посолство и призова кралството да не се бърка

"Той не е британски гражданин, китаец е, това е вътрешен въпрос на Китай"

Програмата SIV преди време бе изключително популярна сред хората от Китай, въпреки че последните строги инвестиционни изисквания донякъде замъглиха нейната привлекателност.

Сега SIV изисква най-малко 40% от 5 милиона долара да бъдат инвестирани във фондове с малък капитал и рисков капитал, докато преките инвестиции в недвижими имоти са забранени.

"Парите също зилизат, но Австралия вероятно не е първият избор за съхранение на богатство ... това е висока данъчна юрисдикция. Подозирам, че тук ще получим повече хора, отколкото пари", допълва Фугъл.

Данни за получени заявления или издадени визи през последните месеци не са налични, тъй като Австралия публикува тези данни само годишно.

Китай определи ситуацията в Хонконг като Западна цветна революция

Китай определи ситуацията в Хонконг като Западна цветна революция

Пекин засилва отношения с Москва и няма да забрави помощта й при формирането на КНР

Според най-новите данни, Китай представлява 87% от 2 022 визи за SIV, предоставени между ноември 2012 г. и юни 2018 г., докато Хонконг бе далеч с едва 3,2%.

Един от най-големите международни уебсайта в Китай, видя "известно увеличение" на търсенето на имоти в Сидни от купувачи от Хонконг от началото на вълненията", обяснява изпълнителният директор на компанията Георг Чмиел.

"Закупуването на недвижими имоти не е първата стъпка към идването в тази страна. По-важно е да получим законно местожителство", допълва той.

"През следващите две до пет години би могло да има значително въздействие върху пазара на имоти, тъй като тези лица гледат да се установят и купуват, но засега е рано за това."

Китай се намесва в Хонконг когато е нужно и противодейства на митата на Тръмп

Китай се намесва в Хонконг когато е нужно и противодейства на митата на Тръмп

Пекин няма да "седи със скръстени ръце" и не приема никаква чужда намеса