Иран вярва, че преговорите със световните сили за спорната ядрена програма могат да приключат в рамките на една година или по-малко, съобщава иранска медия, позовавайки се на думите на шефа на иранската делегация, която преговаря по програмата.

Припомняме, миналата седмица Иран и световните сили проведоха двудневна среща в Женева, първата при новия президент Хасан Рохани, на която Техеран предложи план от три фази.

Ако видим същата сериозност в бъдеще при преговорите, както ние я видяхме при преговорите в Женева (15-16 октомври), вярваме, че в рамките на шест месеца до година можем да приключим преговорите", каза заместник-външният министър на страната Абас Аракчи в интервю за телевизионния канал Ал Алам.

Може би в рамките на три или шест месеца ние можем да приключим по отношение на първата стъпка", допълни той в интервюто, публикувано от ISNA.

"Със сигурност има сериозни различия между нас и другата страна. Ние дори имаме дълбоки неразбирателства един с други. Въпреки това надяваме се, че можем да постигнем общо разрешение на този спор", подчерта Аракчи.

Той повтори, че Иран няма да спре обогатяването на уран, тъй като това е право на иранския народ, но въпросът може да се разисква.

„Това право ( обогатяване) само по себе си не може да се преговаря. Обогатяването е част от крайната цел...но размерът му и количеството може да се преговаря", разясни дипломатът.

Световните сили и Иран се договориха да продължат преговорите през ноември.