Двама френски граждани, Бернар Фелан и Бенджамин Бриер, бяха освободени от Иран, каза президентът Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Френският външен министър Катрин Колона каза в отделно изявление, че двамата мъже вече са напът за Франция, добавяйки, че е разговаряла с иранския си колега Хосейн Амир Абдолахян в петък сутринта.

"Бенджамин Бриер и Бернар Фелан ще се съберат отново с любимите си хора. Това е облекчение", каза Макрон в "Туитър".

Отношенията между Франция и Иран се влошиха през последните месеци, като Техеран задържа седем френски граждани - нещо, което Париж определи като произволни арести, еквивалентни на вземане на държавни заложници.

Френско-ирландски гражданин, Фелан беше осъден на 6,5 години затвор през март за "предоставяне на информация на друга държава", въпреки лошото си здраве, каза семейството му.

Консултантът по туризъм беше арестуван по време на антиправителствените протести след смъртта миналата година на младата иранка от кюрдски произход Масха Амини в ареста на иранската морална полиция.

Бриер беше задържан в Ислямската република след ареста му през май 2020 г. за управление на минихеликоптер с дистанционно управление, използван за получаване на въздушни клипове и снимки близо до границата между Туркменистан и Иран. Ирански съд го осъди на осем години затвор по обвинения в шпионаж в началото на 2022 г.

Оправдан след обжалване през февруари, Бриер все пак остана задържан до освобождаването си в петък.

Най-малко четирима други френски граждани все още се намират в затвора в Иран.

"Ще продължим да работим за връщането на нашите съграждани, които все още са задържани в Иран", добави Макрон.

Иран екзекутира двама души за богохулство

Иран екзекутира двама души за богохулство

Двамата мъже обидили пророка Мохамед и насърчавали атеизъм