Иран е освободил задържания миналата седмица контейнеровоз и екипажа му, съобщава държавната медия IRNA, цитирана от Ройтерс.

Припомняме, в края на април в Ормузкия пролив бе задържан плавателен съд, собственост на датската компания „Маерск". На борда на контейнеровоза „Тигрис", плаващ под флага на Маршаловите острови, има 24-членен екипаж, като според публикации на ирански медии на борда има моряци от Великобритания, България, Мианмар и Румъния. МВнР обаче отрече да има наши съграждани моряци. Но по-късно Външно потвърди, че само капитанът е българин.

Екипажът на задържания търговски кораб беше освободен още вчера.

Иранската медия отбелязва, позовавайки се на източник, че Пристанищната организация на Ислямската република ще излезе до няколко часа с подробности за пускането на кораба.

Междувременно компанията оператор не може да потвърди, че корабът е освободен от иранските власти. По-късно Rickmers Group съобщи, че иранските власти са освободили кораба след решение на съда в Бандар Абас. Всички 24 членове на екипажа са в добро здравословно състояние, допълват от компанията.