Испания може да стане като Гърция, ако същите политики за строги икономии бъдат наложени на страната. Това заяви бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис, цитиран от „Франс прес".

Испанците трябва да видят икономиката си и социалната ситуация, и да се базират на оценка от какво тяхната страна се нуждае, независимо от това, което се случва в Гърция, изтъкна той в интервю пред всекидневника El Pais.

Опасността да се превърне в Гърция е винаги там и ще стане реалност, ако се повторят същите грешки, които бяха наложени на Гърция, добави той.

Варуфакис напусна поста на финансов министър в деня, след като гърците гласуваха на референдум срещу предложенията на кредиторите, който се проведе на 5 юли. По-късно гръцкото правителство прие нови строги мерки за икономии.

Управляващата Народна партия на Испания обяви, че ако новото крайноляво движение „Подемос" - близък съюзник на гръцката СИРИЗА, промени курса на икономиката след парламентарните избори по-късно тази година, Испания може да изпадне в нова криза.

Запитан относно изявленията на испанското правителство, Варуфакис отговори, че Гърция „се е превърнала в нещо като футбол за десни политици, които използват Гърция, за да плашат народа си".