Руският президент Владимир Путин продължи да "ухажва" руските военнослужещи и техните семейства преди президентските избори през март 2024 г. по време на среща с членове на семействата на загинали руски военнослужещи на 6 януари. Путин се срещна с членове на семействата на руски военнослужещи, загинали в Украйна, в резиденцията си в Ново Огарьово, за да отпразнуват православната Коледа.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за ситуацията в Украйна.

Путин изтъкна героизма на загиналите руски военнослужещи, които "са защитавали интересите на Русия". Путин неколкократно потвърди подкрепата на руското правителство за семействата на руските военнослужещи и делегира отговорността за постоянната подкрепа на тези семейства на руски официални лица на всички нива в цяла Русия.

В последно време Путин присъства на подобни събития, по време на които се представя като милостив лидер, който се грижи за благополучието на руските военнослужещи, и парадира с правомощията си да изпълнява молбите на военнослужещите и да решава проблеми.

Вероятно Путин използва тези повтарящи се, публично оповестени срещи като част от предизборната си кампания, тъй като руските военнослужещи и членовете на техните семейства представляват значителен електорат и тяхната публична подкрепа за Путин е от съществено значение за способността на Кремъл да представи руското население като подкрепящо в голяма степен войната в Украйна.

Кремъл изглежда е подбрал внимателно семействата, които са присъствали на срещата с Путин, вероятно за да сведе до минимум риска те да кажат или да попитат нещо неудобно.

Кремъл показа, че е чувствителен към неотдавнашните публични оплаквания от членове на семействата на руски военнослужещи и продължава да полага усилия да цензурира тези оплаквания в публичното пространство.

На 7 януари руската опозиционна медия "Агенство Новости" заяви, че на срещата са присъствали роднини на петима починали руски военнослужещи и че много от самите тези роднини имат връзки с руското правителство и армията.

Агенство Новости посочва, че сред присъстващите е била и вдовица на бивш военнослужещ от Росгвардия, която в момента е ръководител на Комитета на семействата на войниците на Отечеството в Балашиха и съветник на ръководителя на Балашиха; вдовица на руски военнослужещ, която понастоящем работи като ръководител на Тамбовския клон на създадената от Кремъл фондация "Защитници на отечеството"; и членове на семейството на бившия настоятел на църквата в щаба на руските стратегически ракетни войски, който преди това е участвал в конфликтите в Чечения и Сирия и е известен като "свещеника на парашутистите". "

Путин раздава с лекота руско гражданство

Путин раздава с лекота руско гражданство

Нова политика на Кремъл

Агенция "Новости" посочва, че всичките петима загинали военнослужещи, чиито семейства са присъствали на срещата, са получили посмъртно награди "Герой на Русия" и "Орден за храброст", а две от присъстващите деца са присъствали и на събитието с Путин на 4 ноември в Москва.

Практиката на Кремъл внимателно да подбира лицата, които ще присъстват на публични събития с Путин, а понякога едни и същи лица да се появяват на няколко събития, обаче изглежда е стандартна практика на Кремъл.

На 25 ноември 2022 г. Путин по подобен начин представи погрешно срещата с 18 подбрани от него жени, заемащи влиятелни позиции в руската политическа сфера, като открита дискусия с майки на мобилизирани служители.

Главата на контролираната от Кремъл Руска православна църква Московският патриарх Кирил заяви, че Русия не може да отхвърли руските граждани, които "разбират, че са направили грешка", като са избягали от Русия след пълномащабното нахлуване в Украйна, и сега искат да се върнат у дома.

По време на интервю с генералния директор на ТАСС Андрей Кондрашов на 7 януари Кирил заяви, че не е необходимо да се отхвърлят "грешниците, ако се покаят", и се позова на библейската история за блудния син, в която, отбеляза Кирил, синът онеправдава баща си, като иска наследството си по-рано, за да тръгне по света, само за да се върне у дома, след като пропилява богатството и възможностите си.

Никой не може да спре Путин, ако спечели в Украйна

Никой не може да спре Путин, ако спечели в Украйна

Путин надушва слабия. През 2014 г. Барак Обама показа слабост пред Путин

По време на речта си на 12 септември 2023 г. руският президент Владимир Путин нарече тенденцията руснаците да се завръщат от чужбина "много добра" и "много важна".

Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин обаче публично заплаши завръщащите се руснаци през октомври и ноември 2023 г., което открито противоречи на позицията на Кремъл.

Коментарът на Кирил е в по-голяма степен в съответствие с позицията на Кремъл и показва, че Кремъл може би по-успешно координира своя разказ относно завръщащите се руснаци преди президентските избори през март 2024 г.

Кирил също така подчерта ролята на "духовната сила" и "възраждането" за претендирания успех на Русия в Украйна, като повтори акцента на Путин от 6 януари върху значението на руското православие и другите "традиционни" и "братски" вероизповедания в Русия (ислям, юдаизъм и будизъм) за руското общество.

Руското правителство използва "закона Яровая" от 2016 г., за да преследва всички религиозни организации и църкви в Русия, включително протестантските и римокатолическите църкви, които не са членове на четирите "братски" вероизповедания.

ISW: Всяко колебание в западната подкрепа за Украйна е руска победа за Путин

ISW: Всяко колебание в западната подкрепа за Украйна е руска победа за Путин

Това се посочва в анализа на Института за изследване на войната

Кирил отрече западните съобщения, че Руската православна църква провежда руската държавна политика в чужбина, въпреки че на 7 януари изпрати на унгарския министър-председател Виктор Орбан поздравление за празника.

На 6 януари Путин добави, че руското правителство "помага..., но не се намесва в делата" на Руската православна църква и заяви, че Руската православна църква "иска да бъде отделена от държавата".

ISW и преди е съобщавала за ролята на Руската православна църква в укрепването на контрола на Кремъл над окупираната Украйна чрез системна кампания на религиозно преследване на други религиозни общности и наказване на членовете на Руската православна църква, които не подкрепят руската инвазия в Украйна.

Двама руски правителствени служители защитиха продължаващото присъствие на мигранти в Русия на фона на продължаващите репресии срещу тях, като предизвикаха остра критика от страна на военните блогъри и показаха, че руското правителство вероятно все още няма единна политика спрямо мигрантите в Русия.

Зеленски пред The Economist: Украйна защитава Европа от Путин

Зеленски пред The Economist: Украйна защитава Европа от Путин

Западът е изгубил усещане за неотложност и много украинци са изгубили чувство за екзистенциална заплаха

На 7 януари комисарят на руския президент по защита на правата на предприемачите Борис Титов заяви, че опасенията на руснаците, че мигрантите отнемат руските работни места, са "напълно неоснователни", и заяви, че статистиката на руското Министерство на вътрешните работи (МВР) показва, че руските граждани извършват много повече престъпления от мигрантите.

Руското издание "Комерсант" съобщи, че чуждите граждани са извършили два процента от общия брой престъпления в Русия от януари до ноември 2023 г., като се позова на статистиката на МВР.

Руските военни блогъри остро разкритикуваха изявленията на Титов, нарекоха го нямащ досег с обикновения руски живот и го обвиниха, че иска да замени етническото руско население на Русия с мигранти.

Друг блогър заяви, че неуточнени "специфични диаспори" контролират цели сектори на руската икономика, и заяви, че много мигранти, които получават руско гражданство, извършват престъпления и следователно не са отразени в ниската статистика на престъпленията, извършени от чужденци в Русия.

ISW: Путин активно гради милитаризма на "руския свят"

ISW: Путин активно гради милитаризма на "руския свят"

Заличаването на Украйна ще бъде основна цел през 2024 година

Руските блогъри нападат и заместник-началника на полицейското управление в Нижни Тагил (Свердловска област) полковник Тарас Булгаков, който твърди, че хората "правят от нищо голяма работа" във връзка с инцидент от 29 декември, при който двама тийнейджъри мигранти пребиват дете, за което се предполага, че е етнически руснак, в Нижни Тагил.

Руски военни блогъри твърдят, че руските власти трябва да изпратят Булгаков да се бие в Украйна, и заявяват, че мигрантите представляват контраразузнавателна заплаха, тъй като най-големият руски завод за производство на танкове - "Уралвагонзавод" - се намира в Нижни Тагил.

Изявлението на Титов, с което той се опитва да разсее опасенията за участието на мигрантите в руската икономика, вероятно е част от усилията да се изгради обществена подкрепа за продължаващото използване на мигрантски труд в Русия, за да се компенсира недостигът на работна ръка в страната, предизвикан от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

В новогодишното си обръщение Путин не спомена нито "война", нито "специална операция"

В новогодишното си обръщение Путин не спомена нито "война", нито "специална операция"

Той говори за "историческият етап, през който преминава Русия"

Според съобщенията през 2023 г. Русия е изправена пред недостиг на работна ръка в размер на около 4,8 млн. души, което вероятно включва както квалифицирана, така и неквалифицирана работна ръка.

ISW продължава да оценява, че руското правителство преследва конкурентни и непоследователни усилия да принуди мигрантите да се включат в руската армия, да ги използва за компенсиране на недостига на работна ръка в Русия, причинен от войната, и да ги ограничи да работят в Русия, отчасти за да успокои ксенофобската провоенна руска ултранационалистическа общност.

Изявленията на Титов в защита на приноса на мигрантите към руската икономика вероятно отразяват мнението на онези части от руското правителство, които се стремят да поддържат руската икономика чрез труда на мигрантите.

Руските военни и служби за сигурност - по-специално руското Министерство на отбраната (МО), МВР, Росгвардия, Следственият комитет и Федералната служба за сигурност (ФСБ) - изглежда са начело на усилията за принуждаване на мигрантите да се включат в руската армия.

Тези руски правителствени органи постоянно извършват набези в мигрантски общности, за да издават военни призовки на натурализирани мигранти, набират мигранти от местата за задържане на мигранти, предлагат руско гражданство в замяна на военна служба и рекламират руската военна служба на централноазиатски езици.

МВР също така е представило на руското правителство закони, насочени към ограничаване на труда на мигрантите, вероятно с цел да ги принуди да служат в армията.

Путин надушва историческа победа на фона на признаци за слабост на Запада

Путин надушва историческа победа на фона на признаци за слабост на Запада

Западът разполага с достатъчно икономически, промишлени и военни ресурси, но - трябва да ги предостави на Украйна

През нощта на 6 срещу 7 януари руските сили нанесоха серия от ракетни и безпилотни удари срещу Украйна.

Украински военни източници съобщиха, че руските сили са изстреляли 28 безпилотни летателни апарата "Шахед-136/131" и три ракети С-300 и че украинските сили са унищожили 21 от безпилотните летателни апарати "Шахед" над Запорожка, Николаевска, Одеска, Днепропетровска, Кировоградска, Виницка и Черкаска област.

Украински официални лица съобщиха, че руски ракети С-300 са ударили гражданска сграда в Ровно, Донецка област, вечерта на 6 януари, като са загинали 12 души, включително пет деца.

Посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк заяви, че ударът е напомняне за ежедневната реалност на руските удари в цяла Украйна.

Рождество в Русия - патриотизъм, нашите герои и емигрантите

Рождество в Русия - патриотизъм, нашите герои и емигрантите

Темата за войната влезе в обръщенията и на Путин, и на патриарх Кирил

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат опроверга медийните съобщения, че датското министерство на отбраната (МО) забавя първата доставка на шест изтребителя F-16 за Украйна с до шест месеца.

Игнат заяви, че на уебсайтовете на датското МО няма официални съобщения, които да потвърждават твърдяното забавяне на доставките на F-16. Ихнат призова украинците да се доверяват само на официални източници и отбеляза, че това е "чувствителна" тема за Украйна, като се има предвид, че украинските пилоти преминават обучение за F-16 в изключително бързи срокове.