Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) съобщи, че на 18 септември неизвестни диверсанти са повредили руски стратегически самолет на летище Чкаловски край Москва.

Това пише Институтът за изследване на войната (ISW) за ситуацията в Украйна.

На 20 септември ГУР съобщи, че саботьорите са поставили експлозиви на самолети Ан-148 и Ил-20, подчинени на руския 354-и авиационен полк със специално предназначение, и на хеликоптер Ми-28Н, който руските сили използват за отблъскване на украински безпилотни самолети.

ГУР заяви, че експлозиите са нанесли сериозни щети на самолетите, включително на опашката на Ми-28Н, и са нанесли леки щети на втори Ан-148, намиращ се наблизо. Към 20 септември руските власти все още не са съобщили за нападение на летище Чкаловски.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров заяви на 20 септември, че е в добро здравословно състояние на фона на продължаващите спекулации за евентуално негово заболяване или смърт.

На 20 септември Рамзан Кадиров директно отговори на спекулациите за здравословното си състояние в публикация в социалните мрежи, в която твърди, че е жив и в добро здраве.

Кадиров твърди, че не разбира защо спекулациите за здравето му налагат "шум" и заявява, че публикациите, които спекулират със здравето му, не заслужават доверие. Кадиров включи видеозапис, на който се вижда как посещава чичо си Магомед Кадиров в болницата.

На 20 септември украинските сили продължиха настъпателните действия край Бахмут и в западната част на Запорожка област. Украинският генерален щаб заяви, че украинските сили са продължили настъпателните действия и са нанесли значителни загуби на руската жива сила и техника в посока Мелитопол (Западна Запорожка област).

Украинският генерален щаб също така съобщи, че украинските сили са продължили настъпателните действия в посока Бахмут и се укрепват в новооткритите линии.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) прецени, че украинските сили са осигурили позиции в Клещеевка (на 7 км югозападно от Бахмут) и Андриевка (на 10 км югозападно от Бахмут) и че руското пренасочване на въздушно-десантни сили (ВДВ) от Бахмут в посока Запорожие е отслабило руската отбрана около Бахмут.

Преди това ISW е наблюдавала елементи на 83-та отделна въздушнодесантна бригада, действащи в Запорожие, въпреки че не е ясно колко голяма част от това подразделение е била прехвърлена от Бахмут.

Говорителят на Източната група сили на Украйна капитан Иля Евлаш заяви, че украинските сили подготвят отбранителни позиции преди руските сили да подновят атаките си по направлението Купянск-Лиман.

Руски военнослужещи и военни блогъри разкриха, че руското военно командване нарежда на руските войски да провеждат "необмислени и неподкрепени" контраатаки по южния фланг на Бахмут, за да възстановят спешно загубените позиции.

Полша спира оръжейните доставки за Украйна

Полша спира оръжейните доставки за Украйна

Напрежение пред руската агресия

Елементи от 1-ви батальон на 1442-ри полк (мобилизирана част) от Алтайския край публикуваха видеообръщение, в което войниците твърдят, че са изоставили военната си техника в района на Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут), след като са получили заповед от руското военно командване да сформират щурмова група и да атакуват в посока Бахмут.

Военнослужещите отбелязват, че руското военно командване е започнало да изпраща на фронтовата линия различни видове личен състав - включително войници, които в момента почиват в тила - без да им осигури достатъчно функционални артилерийски снаряди. Военнослужещите отбелязаха, че снарядите им не се взривяват при изстрел, което вероятно е симптом за усилията на руската отбранително-промишлена база (ОПБ) да ускори производството на снаряди и да прескочи мерките за осигуряване на качеството за тази цел.

Военнослужещите допълват, че подразделението страда от нисък морал, след като са чули съобщения, че украинските сили са унищожили по-голямата част от неуточнен руски полк и почти цялата отстъпваща щурмова група в района.

Военнослужещите твърдят също, че нямат подготвени отбранителни позиции и трябва да разчитат на стрелково оръжие, докато украинците разполагат с артилерия. Роднините на военнослужещите от 1442-ри полк по-рано се обърнаха към руския президент Владимир Путин, след като руското военно командване преби войниците заради отказа им да извършат щурм на 14 септември.

Руски блогър обвинява руското военно командване, че е наредило на руските войски да си върнат Андреевка (10 км югозападно от Бахмут) и околностите, без да определи подходящи условия за такива контраатаки.

Военният блогър твърди, че руското военно командване е планирало "слаби" контраатаки и не е предоставило точна разузнавателна информация на руските щурмови части. Блогърът отбеляза, че руските сили нямат и артилерийска поддръжка, а "истеричните" контраатаки изчерпват руските ресурси и резерви.

Украйна удря "Вагнер" и в Судан?

Украйна удря "Вагнер" и в Судан?

Използвана е необичайна за Африка тактика

Блогърът твърди също, че руската отбрана на съседните височини в района на Андреевка се е сринала и вероятно усилията на руското военно командване да възстанови загубените позиции пречат на руските сили да подготвят нови отбранителни позиции на южния фланг на Бахмут.

През нощта на 19 срещу 20 септември руските сили нанесоха още една серия от удари с безпилотни самолети "Шахед" срещу Украйна. Украински военни съобщиха, че украинските сили са свалили 17 от 24-те изстреляни ирански безпилотни летателни апарати Shahed 136/131 в Сумска, Полтавска, Кировоградска и Днепропетровска област и че някои от дроновете са поразили петролна рафинерия в Полтавска област.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат повтори, че руските сили предвидимо са увеличили използването на безпилотни летателни апарати срещу Украйна, тъй като Русия може да се сдобие, произведе или сглоби повече безпилотни летателни апарати на вътрешния пазар.

Ихнат заяви, че руските сили не са променили тактиката на дроновете си и продължават опитите да заобиколят украинската противовъздушна отбрана.

Руски блогър описа тактиката за обучение на операторите на руски разузнавателни групи за работа с дронове в Украйна. Той твърди, че повечето руски разузнавателни групи разполагат с два вида оператори на дронове - оператор на дрон Mavik, който извършва разузнавателни операции, и оператор на дрон с поглед от първо лице (FPV), който извършва атаки.

ISW: Украйна вече има по-мощна и прецизна артилерия

ISW: Украйна вече има по-мощна и прецизна артилерия

Русия понася тежки загуби

Военният блогър отбеляза, че операторите на дронове Mavik обикновено регулират огъня и насочват атаките по земя и с дронове, докато операторите на FPV дронове нанасят удари по цели, които операторите на дронове Mavik идентифицират.

Военният блогър твърди, че компетентните оператори на Mavik се обучават в продължение на шест месеца, докато операторите на FPV дронове се обучават в продължение на три месеца, но отбелязва, че ефективността на бойното поле на дроновете зависи от уменията на техните оператори.

Военният блогър отбеляза, че руските командири на разузнавателни групи не се нуждаят от одобрението на висшия команден състав, за да нанасят удари по цели.

Военният блогър твърди също, че руските военни обучават по-малко оператори на FPV дронове поради времето и парите, необходими за ремонт, сглобяване и обучение на операторите на FPV дронове.

ISW обаче не е наблюдавала намаляване на използването на разузнавателни и FPV дронове. Възможно е военният блогър да твърди, че руските военни намаляват използването на дронове поради високите разходи, за да генерират парични дарения и дарения за дронове.

Великобритания обеща на Украйна десетки хиляди артилерийски снаряди

Великобритания обеща на Украйна десетки хиляди артилерийски снаряди

Подкрепа срещу руската агресия

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се срещна с началника на иранския генерален щаб Мохамед Багери в Техеран, Иран, за да обсъдят руско-иранското военно сътрудничество на 19 септември, ден след като иранският президент Ебрахим Раиси отрече Иран да е предоставил на Русия безпилотни самолети. Раиси отрече, че Иран предоставя безпилотни самолети на Русия по време на речта си пред Организацията на обединените нации на 18 септември.

На 20 септември Шойгу и Багери посетиха съоръжение на Въздушно-космическите сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР), където Шойгу видя произведени в Иран безпилотни самолети, системи за противовъздушна отбрана, ракети, както и тактически, средни и далечни ракетни системи.

Шойгу заяви, че Русия и Иран планират да осъществят редица неуточнени дейности въпреки западните санкции, вероятно с цел да ги избегнат.