Опитите на руското МО да твърди, че руските сили са отговорили на украинския удар на 31 декември срещу руските позиции в Макеевка създадоха още недоволство в руското информационно пространство. Руското министерство на отбраната обяви на 8 януари, че руските сили са провели "ответен удар" срещу украинските сили за Макеевка на 31 декември, при който загинаха до 400 мобилизирани войници поради пропуски на руското командване и лоши практики за разпръскване на личния състав.

Това пише в новата сводка на "Института за изследване на войната" (ISW). 

Руското министерство на отбраната невярно твърди, че ответният удар е насочен към няколко временни украински пункта за разполагане в Краматорск, Донецка област, и е убил над 600 украински служители.

Това твърдение е невярно - финландски репортер посети мястото на атаката в Краматорск на 8 януари и отбеляза, че ударът е бил по празно училище.

ISW: Кремъл е далеч от обкръжаването на Бахмут

ISW: Кремъл е далеч от обкръжаването на Бахмут

Запасите от балистични ракети на Русия са намалели

Няколко руски блогъри отхвърлиха твърдението на руското ведомство, като посочиха, че то често представя лъжливи резултати и разкритикуваха руското военно ръководство за измисляне на история, за да "отмъсти" за Макеевка, вместо да потърси отговорност от руското ръководство за загубите.

Прилагането от руското Министерство на отбраната на рамка за оплакване и отмъщение към много от операциите му създаде отрицателна обратна връзка с видни членове на провоенното руско информационно пространство. В началото на мащабната кампания от удари срещу украинска критична инфраструктура през октомври 2022 г. руското МО използва подобна рамка на "отмъщение" и срещу ударите, предполагаемо украински, по моста на Керченския проток и друга руска инфраструктура.

По този начин руското МО създаде верига за отрицателна обратна връзка, в която се опитва да отговори на успехите на украинската офанзива, но след това отваря сфера за продължаващи критики от недоволни руски блогъри, които затвърждават убежденията си, че МО реагира по грешен начин или на грешното събитие. Отговорът на руското министерство на отбраната на Макеевка е ясно продължение на този модел на "оплакване и отмъщение", който отново отвори руското военно ръководство към твърда критика на тяхното водене на войната.

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин може би се опитва да експлоатира финансово украинските природни ресурси около Бахмут и използва войната в Украйна, за да свърже военните си сили с руските регионални служители. Неназован служител на Белия дом заяви на 5 януари, че Съединените щати смятат, че Пригожин се стреми да извлича сол и гипс от мини в района на Бахмут за парична печалба.

Пригожин се опита да оправдае значението на мините около Бахмут и Соледар (които руските сили се бориха да превземат от украинските защитници) на 7 януари, заявявайки, че тези мини имат "уникални и исторически защити", които действат като "мрежа от подземни градове".

Пригожин добави, че тези мини могат да помещават персонал и военно оборудване на дълбочина от 80 до 100 метра и твърди, че в тях са складирани с оръжия от Първата световна война. Изявленията на Пригожин вероятно са опит да се обясни бавният темп на напредъка на "Вагнер" около Бахмут, но може също така частично да обясни неговата продължила месеци и скъпа решимост да установи контрол над района. Бивш руски офицер и блогър критикува Пригожин и руските командири, заявявайки, че всички са знаели за съществуването на тези мини при разработването на план за настъпление и отхвърли твърдението за наличието на исторически оръжия в района.

Блогърът също отбеляза, че дори ако руските сили и войските на Вагнер превземат Соледар, Пригожин и руската армия ще загубят стратегически поради ангажирането на най-добрите си сили в изтощителна битка.

ISW по-рано съобщи, че друг руски силовик, чеченският лидер Рамзан Кадиров, се опитва да си осигури бизнес възможности в окупирания Мариупол.

Пригожин също така продължава публично да се присъединява към избрани руски губернатори в опит да увеличи влиянието си и да прокара личните си интереси в Русия, за разлика от стриктното спечелване на войната. Губернаторът на Курска област Роман Старовойт посети тренировъчната база на "Вагнер" за народната милиция на Курска област на 8 януари и според съобщенията е тренирал заедно с Пригожин и "истински мъже", които са патриоти по време на посещението си.

Руски медии твърдят, че Старовойт дори е получил предложение да подпише договор с "Вагнер", което е отказал поради обществените си задължения.

Някои руски медии дори оформиха посещението на Старовойт на полигона като модел на поведение за руски политик, което допълнително засили имиджа на Пригожин като патриотичен военновременен лидер в руското информационно пространство.

Пригожин вероятно се опитва да събере подкрепа за легализирането на "Вагнер" в Русия.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (UK MO) потвърди предишните оценки на ISW, че руските сили се подготвят за възможността за бъдещи украински контраофанзиви в Запорожка или Луганска област. Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи на 8 януари, че през последните седмици руските сили са разширили отбранителните укрепления в Запорожка област по линията Василивка-Орихков и поддържат голяма групировка на силите в този сектор по начин, който предполага, че руските командири са загрижени за възможността на голям украински контраофанзивен натиск в Южна Украйна.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство предположи, че руските сили са изправени пред два еднакво належащи сценария за контранастъпление: украински пробив на Запорожката линия, който може сериозно да постави под въпрос жизнеспособността на руския сухопътен мост, свързващ Ростовска област с окупирания Крим, или украински пробив в Луганска област, който може да затрудни допълнително и да отмени руската настъпателна цел за окупиране на целия Донбас.

Кремъл пред дилема какво да пази - Запорожие или Луганск

Кремъл пред дилема какво да пази - Запорожие или Луганск

Според британското разузнаване пробив на украинците сериозно би притеснил руската армия

ISW по-рано отбеляза индикатори за подготовка за руско решително усилие (вероятно от отбранителен характер) по линията Сватове-Креминна в Луганска област и оцени, че позицията на руските сили и разпространението на отбранителните структури в Запорожка област предполагат, че руските сили може да се подготвят за потенциални украински усилия срещу този сектор.

Говорителят на украинското Главно разузнавателно управление (ГУР) Вадим Скибицки заяви на 8 януари, че Русия планира да използва мобилизиран персонал в настъпателни операции в неопределени райони на фронта през пролетта и лятото. Скибицки заяви също, че Русия ще има нужда от два месеца, за да подготви военните си сили за настъпление и че успехът на руските сили зависи от тяхното обучение и провизии.

Анализът завършва с преглед на беларуското участие. 

Русия разположи повече военен персонал в Беларус на 7-8 януари. Министерството на отбраната на Беларус заяви, че част от авиацията на руските Военно-космически сили от неопределен ешелон е пристигнала в Беларус на 8 януари.

Независимият беларуски мониторингов център Belarus Hajun Project съобщи, че допълнителни 15 пътнически влакови вагона, превозващи 700-800 руски военни, са пристигнали във Витебск, Беларус вечерта на 7 януари. Проектът Hajun съобщи, че руските бронирани части от същия ешелон са пристигнали във Витебск, Беларус на 6 януари, както ISW предположи по-рано.

Украинският генерален щаб повтори, че не е забелязал руски сили в Беларус да формират ударна група към 8 януари.

Кремъл пред дилема какво да пази - Запорожие или Луганск

Кремъл пред дилема какво да пази - Запорожие или Луганск

Според британското разузнаване пробив на украинците сериозно би притеснил руската армия