Военният министър на Израел Авигдор Либерман обяви, че палестинският президент Махмуд Абас бил "загубил разсъдъка си" след остро критичната си реч срещу американския президент Доналд Тръмп, съобщава "Асошиейтед прес".

Либерман коментира пред израелското армейско радио, че речта на Абас символизирала отказа му от перспективата за мирни преговори и вместо това избрал конфронтацията както с Израел, така и със САЩ.

Източен Йерусалим може да бъде столица само на Палестина

Източен Йерусалим може да бъде столица само на Палестина

От Рамала Махмуд Абас обяви инциатива

Абас рязко ескалира реториката си в реч вчера, остро разкритикувайки Тръмп заради последните му политически ходове, включително признаването на Йерусалим за столица на Израел. Абас също така заклейми неотдавнашен коментар на Тръмп в "Туитър", в който заплаши да спре американската финансова помощ и в който твърдеше, че палестинците вече не желаели да преговарят за мирен договор с Израел.

"Кога отхвърлихме преговорите", запита Абас пред членовете на Палестинския централен съвет, ключов управляващ орган на палестинците. "Срам", отсече Абас, имайки предвид Тръмп.

След това Абас добавил фраза на арабски, която буквално се превежда като "дано къщата ти бъде разрушена". В разговорния палестински арабски фразата може да има различни значения - от тежка до обикновена обида, но използването ѝ в публична реч изглежда смущаващо.

От своя страна министърът на образованието на Израел Нафтали Бенет, който е лидер на партия, която се застъпва за увеличаване на еврейските поселения в окупираните територии, заяви, че съдържанието и стилът на речта представлявали "лебедовата песен" на Абас.

"Абас е в края на пътя си, към края на управлението си и края на живота си", подчерта Бенет, допълвайки: "Изглежда липсва палестински партньор и е малко вероятно да има."

Тръмп разгневи палестинците и мюсюлманите по света, след като обяви в края на миналата година, че САЩ ще признаят Йерусалим за столица на Израел и ще преместят посолството си там, преобръщайки провежданата от десетилетия политика на САЩ и противопоставяйки се на международния консенсус, че съдбата на Йерусалим трябва да бъде решена в преговори между страните.

Абас каза, че заставайки на страната на Израел по този чувствителен въпрос, обявлението на Тръмп е разрушило доверието в него като посредник за мир в Близкия изток.