Външният министър на Израел обяви, че изтеглянето на САЩ от Афганистан било "вероятно правилното решение", но изпълнено по погрешен начин и влиянието му върху регионалната сигурност все още не било ясно, информира "Франс прес".

"Това не се случи по начина, по който трябваше да се случи", отбеляза Яир Лапид пред чуждестранни медии по време на пресконференция в Йерусалим.

"Вероятно това беше правилното решение, може би това не беше направено по правилния начин", изтъкна израелският първи дипломат.

Путин захапа САЩ, присъствието им в Афганистан приключило с "трагедии"

Путин захапа САЩ, присъствието им в Афганистан приключило с "трагедии"

"Невъзможно е да се наложи нещо отвън"

Лапид, центрист и ключов играч, който изкова осемпартийното коалиционно правителство на Израел, което пое властта през юни, отговори на опасението, че изтеглянето на САЩ от Афганистан сочeло избледняването на американския интерес към по-широкия регион.

Някои експерти предупредиха, че превземането на Афганистан от талибаните миналия месец би могло да насърчи други твърдолинейни ислямистки групировки, включително "Хамас", които контролират Ивицата Газа.

"Хамас", които се сражаваха в множество конфликти с Израел, откакто завладяха палестинския анклав през 2007 г., поздрави талибаните малко след превземането на Кабул от ислямистите на 15 август.

Бивш афганистански министър скастри САЩ за "безотговорното" изтегляне

Бивш афганистански министър скастри САЩ за "безотговорното" изтегляне

Наргис Нехан избяга преди дни в Норвегия

Лапид коментира: "Не мисля, че САЩ се оттеглят от Близкия изток. Смятам, че трябва да изчакаме малко, преди да правим изводи какво точно ще последва от това."

Лапид подчерта, че все още не е възможно "напълно да се разберат всички последици от този ход", като се позовава на въздействието върху Пакистан и "дългата граница, която (шиитски мюсюлмански) Иран сега има с радикална сунитска държава, управлявана от радикална сунитска организация".

Талибаните отпразнуваха изтеглянето на САЩ, което приключи в понеделник, като голяма победа, след като поеха контрола над Афганистан след дълъг и кръвопролитен бунт, завършил с бързото разпадане на правителствените сили.

Американският президент Джо Байдън твърдо защити решението си да прекрати продължилата две десетилетия война, започнала след 11 септември, като "най-доброто решение за Америка", като настоя вчера, че страната е била изправена пред два избора - "напускане или ескалация".

Байдън: С изтеглянето от Афганистан спасихме животи

Байдън: С изтеглянето от Афганистан спасихме животи

Приветства като историческа едноседмичната евакуация на повече от 100 000 души