В Саудитска Арабия ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Йермак продължи двустранните разговори с ръководителите на делегации, пристигнали в Джеда за участие в среща за прилагането на украинската Формула за мир, съобщи в изявление на сайта си Президентството на Украйна.

По-конкретно, на 6 август са били проведени разговори със съветниците по национална сигурност и външна политика на лидерите на Швеция, Южна Африка, Бахрейн, Канада, Италия, Дания, Република Корея, както и с началника на кабинета на Председател на Европейската комисия.

По време на среща със съветника по националната сигурност на Швеция Хенрик Ландерхолм, Йермак благодари на Швеция за мощната финансова програма за възстановяването на Украйна, значителната военна подкрепа и призова за укрепване на способностите на противовъздушната отбрана на Украйна, пише в изявлението.

В него, Йермак похвали присъединяването на Стокхолм към Съвместната декларация на Г-7 относно гаранциите за сигурност на Украйна и изрази надежда за двустранно споразумение с Швеция.

Събеседниците са обсъдили по-нататъшните стъпки за прилагане на украинската Формула за мир и готовността на Швеция да се присъедини към изпълнението на разпоредбите на Формулата относно радиационната и ядрената сигурност, както и екологичната сигурност.

По-специално Андрий Йермак отбеляза, че Южна Африка може да даде ефективен принос за освобождаването на украински пленници, връщането на депортираните деца и продоволствената сигурност, включително удължаването на сделката за зърно.

Страните обсъдиха възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество в търговско-икономическата, образователната и хуманитарната сфера, както и подготовката за срещата на върха Украйна-Африка.

Украйна и Русия търсят приятели в Африка

Украйна и Русия търсят приятели в Африка

Външният министър Кулеба ще разговаря с либерийски лидери, за да обсъди визията за мир в Украйна

По време на срещата със съветника по националната сигурност на краля на Бахрейн Насър бин Хамад Ал Халифа основният акцент беше върху прилагането на украинската Формула за мир. Страните са обменили мнения относно участието на Кралство Бахрейн в следвоенното възстановяване на Украйна, както и участието му в перспективни проекти в инвестиционния, селскостопанския и енергийния сектор.

Говорейки със съветника по националната сигурност и разузнаването на министър-председателя на Канада Джоди Томас, Андрий Йермак благодари на канадската страна за значителната подкрепа при създаването на украинския небесен щит. Предвид ежедневните ракетни атаки на Руската федерация срещу пристанищна и селскостопанска инфраструктура, той призова канадските партньори да увеличат военната помощ за Украйна.

Ръководителят на кабинета на президента благодари на Канада за подкрепата на Украйна в хода на подготовката за срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Зеленски: Резултатите от срещата на НАТО са добри, но не идеални

Зеленски: Резултатите от срещата на НАТО са добри, но не идеални

НАТО заяви във вторник, че Украйна ще бъде добре дошла в алианса, но не посочи дата или точни условия.

Той изрази надежда, че преговорите с Канада за сключване на споразумение за гаранции за сигурност на Украйна ще бъдат стартирани в близко бъдеще като продължение на Съвместната декларация на Г-7 за подкрепа за страната ни.

Събеседниците засегнаха и въпроса за участието на Канада в авиационната коалиция. Андрий Ермак благодари на Канада за готовността й да се включи в обучението на украински пилоти и изрази надежда за бързо решение на съюзниците за доставка на Украйна на F-16.

По време на среща с дипломатическия съветник на министър-председателя на Италия Франческо Тало, Йермак  изрази благодарност на италианските партньори за тяхната всестранна помощ на Украйна и призова за укрепване отбранителните способности на странатаи, по-специално противовъздушната отбрана, за спасяване на живота на украинци и гарантиране на безопасността на украинските градове.

Страните координираха по-нататъшните стъпки в контекста на прилагането на украинската формула на мира и подготовката за предстоящата среща на върха за глобалния мир. Андрий Йермак подчерта, че консолидирането на света около прилагането на Президентската формула за мир е единственият начин за прекратяване на войната и възстановяване на справедлив и траен мир.

В разговор с постоянния секретар в канцеларията на министър-председателя на Дания Барбара Бертелсен, събеседниците са обсъдили актуалната обстановка на бойното поле, отбранителната подкрепа на Украйна и сътрудничеството по пътя към членството на Украйна в НАТО и ЕС.

Украйна настоява за ясен ангажимент от НАТО

Украйна настоява за ясен ангажимент от НАТО

Берлин иска да избегне вариант Владимир Путин да тества член 5

Специално внимание беше отделено на въпроса за възстановяването на Украйна. Ръководителят на кабинета на президента похвали лидерството на Дания във възстановяването на Украйна и нейното покровителство над Николаевска област.

Ключовият въпрос на срещата с началника на кабинета на председателя на Европейската комисия Бьорн Зайберт беше засилването на всеобхватната подкрепа на ЕС за Украйна, включително подкрепата за икономиката и сигурността. Андрий Йермак благодари на Европейската комисия и президента Урсула фон дер Лайен за активната роля при приемането на съответните решения на ЕС.

Страните обсъдиха начините за затягане на санкциите на ЕС срещу Русия с цел спиране на агресивната политика на Кремъл.

Специално внимание беше отделено на по-нататъшния напредък на Украйна по пътя към членство в ЕС.

"Очакваме положителна окончателна оценка за изпълнението от Украйна на препоръките в рамките на годишния пакет за разширяване на ЕС и препоръка Украйна да бъде поканена за преговори за присъединяване веднага след публикуването на такава оценка", подчерта Андрий Йермак.

По време на среща със съветника по националната сигурност на президента на Република Корея Чо Тае Йонг,  страните са обсъдили по-нататъшното насърчаване на украинската формула на мира и стъпките към подготовката на срещата на върха за глобалния мир.

Специално внимание беше отделено на активизирането на двустранното сътрудничество. Андрий Ермак подчерта, че Украйна смята Република Корея за важен партньор в реконструкцията и възстановяването на страната.

По време на среща със заместник-министъра на външните работи на Чешката република Ян Мариан ръководителят на президентската канцелария даде висока оценка на всестранната помощ и солидарността на Чехия с Украйна в противодействието на въоръжената агресия на Руската федерация.

Страните са обсъдили начините за разширяване на двустранното сътрудничество за повишаване на отбранителните способности на Украйна. Андрий Йермак подчерта присъединяването на Чешката република към Съвместната декларация на Г-7 за гаранциите за сигурност на страната ни и изрази интереса на украинската страна за сключване на съответно двустранно споразумение.

Саудитска Арабия даде ясен сигнал за мирния план на Зеленски

Саудитска Арабия даде ясен сигнал за мирния план на Зеленски

Преговорите ще продължат