Хиляди хора в Истанбул, Анкара, Бурса, Коня, Ескишехир, Маниса и др. големи градове в Турция участват в протестни демонстрации срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Изрел, съобщават местните медии.

Отбелязва се, че протестите, които са организирани от обществени организации, са започнали след петъчните молитви и са в подкрепа на каузата на Палестина.

Протестиращите носят плакати, на които пише "Йерусалим - мюсюлманска светиня", "Израел -убиец, САЩ - негов покровител", като скандират антиамерикански и антиизраелски лозунги, включително "Йерусалим е наш и ще остане такъв!", "долу Америка, долу Израел".

Полицията не се намесва в провеждането на акцията, като не се съобщава за никакви безредици.

"Ние разглеждаме Йерусалим като бастион на мюсюлманската общност... Ние сме тук, за да покажем нашето единство и нашата сила. Никой не може да ни възпре", коментира 17-годишният протестиращ Доган.

Студентката Мерв посочи, че тя и нейните колеги са напуснали занятията си, за да присъстват на протеста, определяйки решението на САЩ като "невалидно и нищожно".

"Това, което казва Тръмп, са празни думи и те не означават нищо за нас. Винаги когато видим името на Израел на картата, ние го зачеркваме и пишем Палестина", добави тя.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предприе твърда линия срещу решението на Тръмп и призова за спешно свикване на среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество на 13 декември в Истанбул.

Ердоган и Абас обвиниха Тръмп в потъпкване на международното право и престъпление

Ердоган и Абас обвиниха Тръмп в потъпкване на международното право и престъпление

САЩ са "източникът на тероризма" по света и "Смърт за Израел"

През миналата година Турция и Израел сложиха край на разрив, предизвикан от щурма на Израел срещу турски кораб, отправил се за Ивицата Газа, при което загинаха 10 турски правозащитници и което доведе до влошаване на дипломатическите отношения между двете страни.

В последната година двете страни засилиха сътрудничеството си, особено в областта на енергетиката, но Ердоган, който разглежда себе си като защитник на палестинската кауза, все още често тежко критикува израелската политика.