Президентът на Турция Реджеп Ердоган обвини американския си колега Доналд Тръмп, че "потъпква международното право" с решението да признае Йерусалим за столица на Израел, информира Ройтерс.

Ердоган има предвид резолюция на ООН от 1980 г. за статута на града. Той направи коментара по време на визита в Атина.

Защо Тръмп подпали бурето с барут в Йерусалим?

Защо Тръмп подпали бурето с барут в Йерусалим?

И дали това няма да е отровен подарък за Бенямин Нетаняху и за Израел

Междувременно палестинският президент Махмуд Абас разкритикува решението на Тръмп като "неприемливо престъпление", информира АП.

"За щастие имаше положителен отговор от всички страни в света, от Европа и от Азия, от страни, съседи на Америка, които не подкрепят САЩ", каза Абас по време на среща с краля на Йордания.

Всички тези послания към Тръмп са заради това, което смятаме като неприемливо престъпление, изтъкна той и поясни, че Палестина се радва на подкрепата на арабите.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел
Обновена

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

В Газа палят американски знамена

Германският канцлер Ангела Меркел също коментира казуса. Тя подчерта, че Германия не подкрепя решението на Тръмп.

Ние се придържаме към резолюциите на ООН. В тях се заявява ясно, че статутът на Йерусалим трябва да бъде решен като част от преговорите за решението за две държави и заради това искаме този процес да бъде подновен, каза тя.

АФП съобщава, че протестиращи в Йордания са изгорили американското знаме и снимки на Тръмп по време на протест до американското посолство в Аман.

Стотици участват в демонстрацията. Те призовават за затваряне на американското посолство, а също така скандират, че САЩ са "източникът на тероризма" по света, както и "Смърт за Израел".

Подобни протести се провеждат в университети в Йордания, като студенти осъждат решението на Тръмп и призовават за бойкот на САЩ.

Хиляди студенти скандират "Долу американската хегемония" и "Да живее Йерусалим".