Неотдавнашните коментари на палестинския президент Махмуд Абас относно решението на администрацията на Тръмп да ​​признае Йерусалим за столица на Израел е вид реторика, "която наруши мира от десетилетия", съобщава старши служител на Белия дом, цитиран от Израелски медии.

Президентът на Палестина Махмуд Абас обяви, че палестинците ще "отидат в Съвета за сигурност на ООН" за пълноправно членство в световната организация.

Палестина търси пълноправно членство в ООН

Палестина търси пълноправно членство в ООН

Ще внесат искане в Съвета за сигурност за анулиране на решението на САЩ

"Президентът (б.р. Тръмп) остава все така отдаден на мира, тъй като тази реторика, която разрушава мира от години, не е изненадваща, очаквахме подобни реакции. Ще продължим да работим усилено с нашия план, който ще бъде от полза и за израелския и и палестинския народи", коментира официалният представител на Белия дом.

"Също така е важно да се игнорират изкривяванията в думите и вместо това, да се съсредоточим върху действително казаното от президента миналата седмица - специфичните граници на израелския суверенитет в Йерусалим са предмет на окончателни преговори за статута между двете страните. Съединените щати продължават да не заемат позиция със статута и Съединените щати ще подкрепят решение за две държави, ако се договори и от двете страни", добави официалният представител.

"Ще продължим да работим за плана си за мир, като се надяваме да предложим най-добрия изход и за двата народа и очакваме с нетърпение да го разкрием, когато е готов и момента е подходящ", допълват от Белият дом.

САЩ няма да преместят посолството си в Йерусалим по време на мандата на Тръмп

САЩ няма да преместят посолството си в Йерусалим по време на мандата на Тръмп

Дипломатическата мисия ще бъде прехвърлена в Йерусалим в рамките на 3-4 години

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху коментира, че палестинците трябва да признаят реалността и да работят за мир, а не за радикализация. Нетаняху добавя, че твърденията на Абас "не ни впечатляват" и в крайна сметка "истината ще спечели и много други страни ще признаят Йерусалим като столица на Израел и ще преместят и посолствата си".

Палестинският лидер заяви, че декларацията на Тръмп е в нарушение на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. "Пресича всички червени линии. Йерусалим е и винаги ще бъде столицата на Палестина", коментира Абас

Абас счита също така, че е неприемливо САЩ да играят роля в мирния процес в Близкия изток, защото са предубедени в полза на Израел. 

Мюсюлманският свят призна Палестина за държава със столица Източен Йерусалим
Обновена

Мюсюлманският свят призна Палестина за държава със столица Източен Йерусалим

Лидерите призоваха САЩ да се оттеглят от мирния процес

"Тръмп даде Йерусалим на ционисткото движение, сякаш е американски град, но за първи път целият свят се изправи срещу него, дори Великобритания, Канада и Австралия", допълва Абас.