Евродепутатът Елена Йончева пристигна в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба Galaxy Leader. Мисията ѝ е хуманитарна. Това обяви тя в сряда във "Фейсбук".

Намирам се в Йемен, където ще се опитам да стигна до българите от кораба Galaxy Leader - капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил Веселинов. Двамата, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хутите от 19 ноември 2023 г. Целта е да стигна от град Сана до пристанищния град Ходейда на Червено море, където е корабът с българите.

Провела е среща с министъра на външните работи на Сана Джамал Амер, както и с неговия заместник Абдула Уахед Абдул Рас. Предадено е писмо от името на роднините на българските моряци с молба да се приберат при семействата си.

Йончева уточнява, че това е хуманитарна мисия, с логистичната подкрепа и на ООН, за да разбере повече за ситуацията. От десет месеца техните семейства не са ги виждали и са изключително разтревожени. До този момент нито един европейски политик не е успял да се срещне с тях, както и с екипажа, в който са и трима граждани на ЕС (освен двамата българи, на кораба е и румънски гражданин). Тя счита, че срещата с българските моряци ще даде надежда на близките им, че те не са изоставени и процесът по освобождаването им е близо.

Тук съм, защото вярвам, че когато има български граждани в опасност и ние можем да помогнем, трябва да го направим. За мен позицията на член на Европейския парламент (ЕП) е и това - възможност да се използват допълнителни инструменти, за да се помага на България. Мисията ми е хуманитарна, като български гражданин.

Димитър Главчев: Случаят с отвлечените българи от кораба Galaxy Leader не е забравен

Димитър Главчев: Случаят с отвлечените българи от кораба Galaxy Leader не е забравен

Работна група в момента се занимава с темата, докладва външният министър Иван Кондов

От ноември насам йеменските бунтовници хуси предприеха десетки атаки с дронове и ракети срещу кораби в Червено море и Аденския залив.

Те твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и "Хамас" водят война в Газа. САЩ и техните съюзници обаче ги определят като безразборни и заплаха за световната търговия.

Атаките принудиха редица търговски превозвачи да пренасочат корабите си към други маршрути и породиха страхове, че войната между Израел и "Хамас" може да се разпространи и да дестабилизира Близкия изток.

"Ще продължим да полагаме усилия, действията ни са много внимателни, търсим всякакви варианти за освобождаването на хората. Случаят не е забравен", заяви prez april премиерът Димитър Главчев по време на среща с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.