Афганистанският президент Хамид Карзай обяви нов план за предаване на контрола от НАТО над местните сили в страната, съобщава АФП. Съгласно него те ще поемат отговорността за сигурността на 75% от населението.

В изявление на президента се посочва, че провинцията Каписа, където се намира базата на френските военнослужещи, ще бъде сред новите 122 административни района, които ще попаднат под афганистански контрол.
Припомняме, именно там четирима военни от европейската страна бяха убити от мъж, облечен в униформа на войник от афганистанската национална армия.

Преди дни западен дипломат коментира, че Афганистан все още не е готов да се справи сам с осигуряването на сигурността за гражданите си. Като пример беше дадена именно област Каписа, която по думите му е разкъсвана от етнически борби и е трудно управляема.

Уверението на Карзай идва на фона на третата фаза на предаване на военния контрол в страната, която е поредна крачка към изтеглянето на 130 хил. военнослужещи на НАТО до 2014 г.

От изявлението на президента не става ясно кога ще започне или ще приключи третият етап на изтеглянето. Агенцията отбеляза, че включването на Каписа в плановете е показателно и припомня обещанието на новоизбрания президент на Франция Франсоа Оланд да изтегли френските военни от Афганистан до края на годината.

Първите два транша, осъществени през юли миналата година, вече поставиха около 50% от населението на страната под контрола на местните сили за сигурност.