Американската външна политика не е само безпилотни самолети и войници.

Това заяви сенатор Джон Кери в първото му голямо изслушване в сенатската комисия за външна политика, в която той е бил член в продължение на 29 години и която също е председателствал, предаде „Франс прес".

Пред комисията той изложи приоритетите си във връзка с номинацията му за Държавен секретар на САЩ.

Американската външна политика не е само безпилотни самолети и войници. Американската външна политика също се определя от продоволствената и енергийната сигурност, хуманитарната помощ, борбата срещу заболяванията и мерките за развитие...", изтъкна той.

Кери е номиниран от президента Барак Обама и той трябва да замени Хилъри Клинтън, която напуска офиса след четири години, ако бъде одобрен от Конгреса.

По време на изслушването Клинтън и сенатор Джон Маккейн представиха Кери и го препоръчаха като следващия топ дипломат на САЩ.

Кери също заяви, че САЩ ще работят за спиране на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Той подчерта, че е нужно да се използва дипломацията, но ясно поясни, че няма да има политика на ограничаване.

„Президентът ясно заяви, че ние ще направим каквото е необходимо за предотвратяване Иран да се сдобие с ядрено оръжие", каза Кери и добави: „Днес тук аз повтарям: Нашата политика не е да възпираме, а да предотвратяваме и часовникът на нашите усилия в това отношение тик-така".

По отношение на Русия Кери заяви пред комисията, че се надява САЩ да подобрят отношенията си с Москва.

Мисля, че ще бъде неискрено да не се признае, че отношенията през последните няколко години тръгнаха назад, подчерта Кери.

Според него САЩ се нуждае от сътрудничество на Русия по отношение на Сирия. Въпреки това той отбеляза някои позитивни тенденции в отношенията между двете страни - договорът СТАРТ, разговорите за Иран и санкциите срещу Иран.

Кери смята, че климатичните промени са топ приоритет за външната политика на САЩ.

Във връзка с разединения Конгрес, Кери призова за американско лидерство и „свежо мислене", подчертавайки, че иска да работи заедно с демократите и републиканците за справяне със световните предизвикателства.

Той също така заяви, че САЩ трябва да възстановят икономическото си лидерство и администрацията и законодателите трябва да превъзмогнат трудностите по бюджета и икономиката.