Европейските страни направиха груба грешка с поддържката на НАТО в Либия, за "арабската пролет" и за варварското убийство на лидера на тази страна Муамар Кадафи. Това заяви първият специален представител на Китай (КНР) по въпросите на Африка и експерт на аналитичния център "Тайхе" Лю Гуйцзин пред ТАСС.

"Що се отнася до Кадафи - тази политическа фигура, отстояваше справедлива политическа позиция. При това либийският лидер имаше различни проблеми, единствено либийският народ никога не е гладувал, те имаха добър и спокоен живот", заяви той. 

Намериха френски ракети, произведени от САЩ в база на Хафтар в Либия

Намериха френски ракети, произведени от САЩ в база на Хафтар в Либия

Франция твърди, че са "повредени и неизползваеми" и са за унищожение

Западът не обичаше Кадафи и не искаше да го вижда на власт, поддържайки либийската опозиция. В резултат на това Либия и сега продължава да е в състояние на война и кръвопролитен хаос, резултатът от който е масов поток бежанци към Европа, от което възникват значими проблеми, каза анализаторът.

По думите на Лю Гуйцзин, лидерът на Джамахирията (политически режим, отличаващ се от монархията и републиката, провъзгласен от Кадафи - бел. на ТАСС), освен положителните качества имаше и противоречиви черти

Въоръжена групировка остави милиони без вода в Либия

Въоръжена групировка остави милиони без вода в Либия

От групировката твърдят, че са привърженици на фелдмаршал Халифа Хафтар

"Кадафи се смяташе за "шефът на Африка", което предполагаше необходимостта винаги да се вслушват в неговото мнение, да проявяват уважение към него. В действителност Либия нямаше такава господстваща позиция", обясни експертът. "Кадафи е многостранна и често непредсказуема личност, в това е неговия недостатък".

Както уточни специалният представител, покойният либийски лидер през живота си обезпечи своя народ, активно съдействайки за неговото благоденствие. "След това дойде "арабската пролет" с вмешателството на НАТО и западните страни и на всичко бе сложен край", заяви той. 

Стотици мигранти се издирват след корабокрушение край Либия

Стотици мигранти се издирват след корабокрушение край Либия

Най-тежкият подобен инцидент за тази година

"ЕС съдейства за възникването на този проблем (бежанците), той трябва да го реши. Сега вече е очевидно, че при оказваната подкрепа на "арабската пролет" направи голяма грешка. Негативният ефект от събитията в Либия се оказаха много по-големи от ползите, които Западът извлече за себе си от унищожаването на режима на Кадафи", заключи Лю Гуйцзин.

През февруари 2011 г. в Либия започнаха масови революционни изявления срещу режима на Кадафи, които прераснаха в гражданска война. В края на октомври т.г. Муамар Кадафи бе хванат и убит от една от въоръжените групировки в района на град Сирт.

Подкрепа за метежниците оказа междунородното общество, под егидата на НАТО по инициатива на Франция бяха бомбардирани позициите на правителствените сили. Събитията от пролетта на 2011 г. сложиха началото на години разруха, безвластие и хаос, от които Либия трудно се възстановява до днес. 

Жителите на Триполи не смеят да излязат нощем

Жителите на Триполи не смеят да излязат нощем

Красивите витрини са само на няколко улици, обградени от разруха