Кметът на Кишинев Йон Чебан заплаши да спре водата на парламента, правителството и президентската администрация, съобщи ТАСС. Действията му са в отговор на "изнудване" от страна на управляващата Партия на действие и солидарност, което може да доведе до спиране на водоснабдяването на столицата. Това беше реакцията му на решението на Premier Energy да спре електричеството на Apă-Canal Chişinău заради дългове.

"Изнудват ни, че след два дни, на 1 февруари, Кишинев ще остане без вода, защото Apă-Canal Chişinău ще бъде изключена. Поискахме да разгледаме ситуацията, в която парламентът, президентската администрация, правителството ще бъде първата вода и канализация, която ще осигури спестяванията, които Premier Energy предлага, така че те първи да видят какво е да останеш без жизненоважни услуги, написа Чебан в своя канал в Telegram.

Той изрази възмущение, че управляващата партия вдига цените на всичко и взема решения, позовавайки се на регионални причини и военни събития в Украйна". Кметът подчерта, че градските власти са изплатили дълга на Apă-Canal Chişinău в размер на 130 милиона леи (6,9 милиона долара), който е натрупан от 2015 г. Той призова правителството да окаже финансова помощ на предприятието.

Молдова обвинява Русия за протестите в страната

Молдова обвинява Русия за протестите в страната

Руски агенти работели за дестабилизирането на Молдова

В края на 2022 г. Чебан предупреди, че градът може да остане без вода поради факта, че водоснабдителната компания вече не може да се справи с високите цени на електроенергията и газа. По думите му финансовите затруднения в предприятието са започнали през 2015 г., след като е трябвало да вземе заем от Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка при невъзможни условия. Според Vodokanal предприятието е натрупало дълг от 400 милиона леи (около 21 милиона долара), който ще нарасне до 700 милиона леи (36 милиона долара) тази година.

Кметът съобщи и за нарастващия конфликт с проевропейското правителство и обвини властите в страната, че саботират работата му по развитието на столицата. Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица нареди да бъдат извършени проверки в предприятието.

През есента на 2023 г. в Молдова трябва да се проведат избори за местни власти. Наскоро Чебан обяви създаването на нова политическа партия, Национално алтернативно движение, която ще бъде опозиция на управляващата партия.

Молдова обмисля да съди "Газпром"

Молдова обмисля да съди "Газпром"

Заради рязко намаляване на доставките на природен газ

Припомняме, че в Молдова се проведоха серия от протести срещу инфлацията и енергийната криза. Кишинев обвини Русия за демонстрациите, след спора с "Газпром".