Бомбардировач B-52 на американските ВВС прелетя над западната част на Южна Корея, което доведе до незабавна критика от Северна Корея, съобщава южнокорейската „Йонхап".

Представител на военните на Южна Корея заяви, че един американски бомбардировач е извършил полет с тренировъчна цел над западни южнокорейски води.

Той добави, че ходът е част от предварително запланувани тренировки, но отказа да предостави детайли по въпроса.

КНДР осъди разполагането на американския бомбардировач на Корейския полуостров в сряда, след като двете Кореи постигнаха съгласие за събиране на семействата, които са разделени от Корейската война (1950-1953), съобщава Националният комитет за отбрана, цитиран от севернокорейската агенция KCNA.

Припомняме, Северна и Южна Корея се съгласих срещите на разделените семейства да се проведат от 20 до 25 февруари в курортното селище Къмган в КНДР. Ако се проведат, те ще бъдат първите от повече от три години.

КНДР призова Южна Корея да отмени заплануваните съвместни военни учения със САЩ, подчертавайки, че диалогът и подготовката за военна агресия не могат да бъдат съвместими никога.

Ежегодните военни учения между Сеул и Вашингтон ще се проведат от края на февруари до април. Те се смятат от Пхенян като репетиция за северна инвазия. Началото на тренировките може да съвпадне с периода, когато са срещите на разделените семейства.

Южнокорейските военни потвърдиха, че ще проведат със САЩ военните игри Key Resolve и Foal Eagle, подчертавайки, че те са с отбранителен характер.

Американският бомбардировач B-52, който беше разположен на Корейския полуостров по време на миналогодишните игри между Сеул и Вашингтон, действа като американски ядрен чадър за Южна Корея.