Камарата на представителите на американския Конгрес ще разследва дали въведеното от президента Доналд Тръмп извънредно положение е законно. Това се казва в отворено писмо на Камарата на представителите до Тръмп.

Припомняме, на 15 февруари президентът на САЩ обяви извънредно положение по южната граница на страната, за да може да финансира изграждането на стената, която обеща по време на предизборната си кампания.

Тръмп обяви национално извънредно положение
Обновена

Тръмп обяви национално извънредно положение

За финансиране на обещаната от него стена

"Разграбвайки военния бюджет за строителството на стената, за която Конгресът не се съгласи да отдели средства, Вие нарушаване основния принцип на разделение на властите и подкопаване едно от основните положения в конституцията", се казва в документа, подписан от председателя на правната комисия Джералд Надлър, заместник-председателя Мери Сканлън и петима председатели на подкомисии.

Според конгресмените, в действителност изобщо няма извънредна ситуация по южната граница на САЩ. Те отбелязват, че Тръмп предприема тази мярка, след като в продължение на години не е получил одобрението на конгреса за построяването на стената.

Камарата на представителите очаква Белият дом да предостави до 22 февруари документите, обосноваващи въвеждането на режима на извънредно положение.

Конгресът се съгласи до отдели малко под 1.4 милиарда долара за стената, докато Тръмп настояваше за 5.7 милиарда. Той разчита, благодарение на извънредното положение, да си осигури недостигащите средства, въпреки несъгласието на конгресмените.

Тръмп предупреждава за нов шътдаун, иска си парите за стената

Тръмп предупреждава за нов шътдаун, иска си парите за стената

Тръмп заяви, че се съмнява, че ще приеме по-малко от 5,7 милиарда долара