Крал Чарлз III и кралица Камила наблюдаваха военно учение на обучени от Великобритания кенийски морски пехотинци на третия ден от официалното им посещение в бившата британска колония, съобщава "Ройтерс".

Целта на учението е да подчертае тясното сътрудничество на Великобритания в областта на отбраната с Кения. След два дни в столицата Найроби Чарлз и Камила пътуват до пристанищния град Момбаса.

Първото посещение на Чарлз в бивша колония след възкачването му на престола през септември миналата година беше белязано от въпроси относно злоупотребите по време на почти седемте десетилетия управление на Великобритания там. Чарлз изрази "най-дълбокото си съжаление" на държавен банкет за насилието, претърпяно по време на борбата за независимост на Кения. Някои жертви и техните потомци обаче заявиха, че той не е изпълнил исканията им за пълно извинение и обезщетение.

Крал Чарлз III: Френско-британското приятелство е ключово за Украйна и климата

Крал Чарлз III: Френско-британското приятелство е ключово за Украйна и климата

Той говори пред френските депутати

По време на бунта на Мау Мау от 1952-1960 г. в централна Кения около 90 000 кенийци са били убити или осакатени, а 160 000 са били задържани, изчисли Кенийската комисия по правата на човека.

Британската армия също отнесе критики около посещението на Чарлз. В понеделник кенийската полиция блокира пресконференция за злоупотреби от британската армия в централна Кения.

Жителите обвиниха британски войници, че са причинили горски пожар през 2021 г., който унищожи голяма част от природен резерват, както и че са оставили след себе си боеприпаси, които са ранили местните хора. Обвиниха ги още, че са замесени в убийството на жена, видяна последно с британски войници през 2012 г.

Британските власти обещаха в миналото да разследват обвиненията.

Кения е близък военен съюзник на Запада и е разположила войски в регионални горещи точки като Сомалия и Демократична република Конго.

Кения ще ръководи многонационални сили в Хаити за борба с групировките

Кения ще ръководи многонационални сили в Хаити за борба с групировките

Жителите на двете страни обаче поставят под съмнение плана, прокарван от правителството на Съединените щати