Евентуалното издигане на втори български кандидат за надпреварата за поста на генерален секретар на ООН е определено като огромна грешка от бившия президент на Полша Александър Квашневски.

"Трудно ми е да разбера и да повярвам нещо подобно. Това би била огромна грешка. Първо, процедурите вече започнаха преди месеци и ще е много трудно да предложиш нов човек в края на състезанието. България има много силен и уважаван кандидат като госпожа Бокова. Дори ми е трудно да си представя, че България би направила подобна политическа грешка. Бихте загубили всичките си шансове", заяви в ексклузивно интервю за bTV бившият полски президент.

Почти сигурно сменяме Бокова с Кристалина Георгиева

Почти сигурно сменяме Бокова с Кристалина Георгиева

Вторият в ГЕРБ Цветанов заяви, че ще има новини в близките дни

Неговото мнение бе публикувано и на страницата, която се поддържа от екипа на кандидата ни за генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

Според полския политик, промяна на кандидата генерален секретар на ООН в последния момент ще остави България и региона като цяло без шансове за успех.

 „Да имаме генерален секретар от нашата част на Европа, би било огромен успех, но за България този успех би бил исторически. Да разрушиш тези шансове, които има с Ирина Бокова в момента, е повече от грешка”, каза още Квашневски. 

Според различните твърдения, от ЕНП настоявали Кристалина Георгиева да бъде шеф на ООН, а Унгария, Хърватия и Латвия ще я издигнат.